Ausztria ismét berántotta a kéziféket, leáll az egész ország

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. november 19. 20:15

Ausztriában a szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek „történelminek” nevezett találkozóján a kritikus járványügyi helyzetre hivatkozva – a tavaly év végihez hasonló – teljes leállásról született döntést.

A részleteket ismertető Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter bejelentették, hogy november 22-től a tervek szerint december 12-ig tartó, 0–24 órás kijárási korlátozás lép életbe – írja blogjában a GD Consulting.

Az intézkedések célja a társas kontaktusok számának csökkentésével a járványhullám megtörése, ezáltal a drámai leterheltség alatt álló kórházi ellátórendszer működésnek megőrzése lesz.A szállodák, vendéglátó egységek, kulturális létesítmények mellett november 22-től az összes kereskedelmi egységet is bezárják. Kivétel csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és az alapellátást nyújtó szolgáltatók jelentik.

Bécs belvárosa a Pestis-szoborral. Ausztriában november 22-től a tervek szerint húsz napig tartó, 0–24 órás kijárási korlátozás lép életbe

Fotó: Kovács Balázs

Az óvodák és az iskolás azonban nyitva maradnak, szigorú maszkhasználat és a bevált tesztelési protokoll szerint a jelenléti oktatás egyelőre folytatható. Az oltottakra is kiterjesztik a november 15-től az oltatlanokra már érvényben lévő teljes kijárási korlátozást. Ennek értelmében csak nagyon indokolt esetben lehet az utcára menni. A zárlat az oltatlanok számára várhatóan nem ér véget a 20 nap leteltével sem. Ahol megoldható, ott a munkáltatókat a home office-ra való átállásra kéri a szövetségi kormány.

 

Jön a kötelező oltás!

Bejelentették továbbá: a kormány megkezdte a jogszabályi előkészítését, hogy 2022. február 1-jétől általános oltási kötelezettség lépjen hatályba a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Ezzel az intézkedéssel további lökést kívánnak adni, hogy minél többen vegyék fel az oltást az elkövetkezendő időszakban, mielőtt még közigazgatási bírság sújtaná a mulasztókat.

A frissen bejelentett járványügyi intézkedések kísértetiesen megegyeznek a szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt bejelentett teljes lezárás intézkedéscsomagjának elemeivel.

(Címlapkép: 123rf.com)