Januárig zárva maradnak az osztrák szállodák és éttermek, szigorítják a beutazást

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. december 02. 14:32

Az osztrák kormány szerdán bejelentette az elkövetkező hetekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket. A szállodák, éttermek kieső decemberi bevételeit 50%-ig megtérítik. A magyar beutazókra 10 napos karantén vár. Síelni csak december 24-től lehet Ausztriában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a kormány december 2-i ülése után bejelentette az elkövetkezendő időszakban Ausztriában érvényes  járványügyi intézkedéseket – kaptuk a hírt Kovács Balázs Ausztriában élő turisztikai szakértőtől.

A lockdown meghozta hatását, a megbetegedések napi számát sikerült 6000-ről kb. 3500-ra lenyomni, azonban ezek még mindig magas számok a kancellár szerint. Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy csak nagyon óvatos és lépésről lépésre történő nyitás történhet meg.

Az általános iskolák december 7-ét követően visszatérnek az iskolai oktatásra, a középiskolák és egyetemek az érettségiző osztályokat leszámítva maradnak a távoktatásos rendszerben. A kiskereskedelmi egységek, múzeumok, könyvtárak ugyancsak december 7-én nyithatnak meg, de szigorú higiéniai előírásokat kell majd követniük. December 7-től az egész napos kijárási korlátozást 20 és 6 óra közötti éjszakai korlátozás váltja fel. Két háztartásban élők találkozása már megengedett lesz.

Síelni csak egyéni sporttevékenység formájában lehet, azt is csak december 24-től. A szállodák és a vendéglátóhelyek csak a jövő év elejétől, előreláthatólag január 7-től kezdhetik meg tevékenységüket. A kieső decemberi bevételeket a szövetségi kormány kárpótolni fogja a tavalyi év azonos időszakában elért fogalom mértékének 50 százalékáig. A karácsonyig terjedő időszakban tömeges tesztelésekre kerül sor Ausztriában, így segítve, hogy az ünnepekkor viszonylagos biztonságban találkozhassanak a családok.

Sífutók a Schladming-Dachstein régióban. Síelni csak december 24-től lehet Ausztriában

Fotó: Herbert Raffalt

 

Szigorodnak a beutazási szabályok

A nyári rossz tapasztalatok – amikor a fertőzések számának 30 százalékát a külföldről hazatérők tették ki – indították arra a kormányzatot, hogy a karácsonyi időszakra szigorítják a beutazási szabályokat – jelentette be Karl Nehammer belügyminiszter a kormányülést követően. Ezért december 19. és január 10. között tíznapos karantén vár az Ausztriába belépőkre, illetve visszatérőkre (kivételt jelent az ingázók köre, illetve az üzleti út). Ennek megfelelőn megerősített ellenőrzések várhatóak valamennyi határátkelőhelyen és a repülőtereken. A karanténból negatív teszteredménnyel legkorábban 5 nap múlva lehet „szabadulni.” A beutazási korlátozást minden olyan országból érkező utazóra kiterjesztik, ahol a koronavírus-fertőzöttség mértéke 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 100 főt.Ezzel gyakorlatilag Ausztria valamennyi szomszédja, így a hazánkból belépők is ki lesznek téve a korlátozó intézkedéseknek. Egy ausztriai síelés így akár 20 napos karantént is jelenthet egy magyar síelőnek, hiszen Magyarországra visszatérve a jelenlegi szabályok szerint szintén elkülönítés vár az utazókra.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sebastian Kurz osztrák kancellár az elmúlt hétvégi sajtónyilatkozataival már hűteni igyekezett azokat a várakozásokat, amelyek szerint az előzetesen december 6-ig meghirdetett "lockdown hard" egy csapásra véget érne. „Még hosszú hetekig, hónapokig együtt kell élnünk bizonyos korlátozásokkal” – hangsúlyozta ekkor a kancellár a Kleine Zeitung adventi interjújában.

További hírek az osztrák turizmusról itt.