Ausztriában bezárnak a vendéglátóhelyek és a szállodák (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. október 31. 09:34 / Utoljára frissítve: 2020. október 31. 21:12

November 3-tól jön a „lockdown light”, a vállalkozásokat kompenzálják: a kormány a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékát téríti meg számukra.

Legalább egy hónapra bezárnak az éttermek, a szállodák és a fürdők Ausztriában – értesült Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő, az aktuális ausztriai eseményekről blogot vezető GD Consulting ügyvezetője.

A szövetségi kormány október 31-ei döntése értelmében Ausztriában november 3-tól (kedd 0 órától) éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be. Este 20 óra és reggel 6 óra között csak kivételes esetekben lehet majd az utcán tartózkodni, illetve a magánlakásokat elhagyni. Napközben is csak maximum két háztartásnak a tagjai találkozhatnak. Az éttermek, vendéglátóhelyek napközben csak házhoz rendeléses szolgáltatás teljesítése esetén maradhatnak nyitva. A közfürdőknek és a szállodáknak egy hónapon keresztül ugyancsak zárva kell tartaniuk. A rendezvények megtartása ugyancsak nem engedélyezett.

Az üzletek, iskolák, múzeumok és állatkertek azonban nyitva maradhatnak, a karácsonyi vásárok vélhetően november végétől kezdhetik majd meg működésüket.

Az osztrák vendéglátóhelyek csak akkor működhetnek, ha házhozszállítást végeznek

Fotó: 123rf

A vállalkozások kiesett bevételeit kompenzálják: a kormány a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékát téríti meg számukra.

A nyár folyamán még politikai konszenzus uralkodott az osztrákoknál arról, hogy egy tavaszihoz hasonló lockdownra semmi esetre sem kerülhet sor. Október második felétől azonban az exponenciálisan romló járványügyi mutatók miatt és a kórházak túlterheltségének megelőzése érdekében egyre többször vált szóbeszéd tárgyává egy „lockdown light” szükségessége.

A tiroli, vorarlbergi turisztikai vállalkozások a januári, februári síszezon megmentése érdekében ugyancsak a mielőbbi megszorításokat követelik, hogy a járványgörbe mielőbb ellaposodhasson, s Ausztria lekerüljön a fő küldőpiacok (Németország, Hollandia, Belgium, stb.) utazást korlátozó listájáról.