Ausztriában letesztelik a turizmusban dolgozókat

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. július 16. 10:03

Elkezdődött a turizmusban dolgozók rendszeres tesztelése Ausztriában. Emellett új online üzletiturizmus-platform és korona-jelzőlámparendszer debütált a közelmúltban.
A Good Deal Consulting magyar nyelvű blogján júliusban is nyomon követi a legfontosabb, turizmussal kapcsolatos történéseket Ausztriában. Az alábbiakban a friss bejegyzések közül válogattunk.

 

Bécs saját "Safe stay" minőségbiztosítási rendszert vezetett be

Bécs város turisztikai hivatala (Wien Tourismus) a bécsi gazdasági kamarával (WKO) együttműködve egy komplex minőségbiztosítási rendszert, illetve hozzá tartozó védjegyet vezetett be.

A védjegyrendszer a járványhelyzet ideje alatt a szállodai vendégek részére fokozott odafigyelést és törődést garantál, tanúsítja a szigorú protokoll által előírt higiéniai és járványügyi eljárások gyakorlatba való következetes átültetését és kontrollját. Az ellenőrzéseket a WKO végzi a rendszerhez csatlakozott szállodák számára.

A szálláshelyek a biztonságos tartózkodást tanúsító Safe Stay plakettet a bejáratuknál helyezhetik el, illetve használhatják kommunikációs tevékenységük során. Az eljárást a nemzetközi Safe Travels kezdeményezés alapján valósították meg Bécsben.

 

Különleges belföldi Bécs-csomag

Július közepétől korlátozott kontingens alapján foglalható az "Éld meg a városod" exkluzív csomag, amelyet ausztriai lakcímkártyával lehet igénybe venni. Az "Erlebe deine Hauptstadt" mottó alatt futó forgalomélénkítő akció keretében az ausztriai lakhellyel rendelkezőket szólítják meg, különleges és kedvezményes ajánlatokkal pár napos bécsi szabadságolásra invitálják őket. A speciális VIP csomagba máskor nem elérhető, exkluzív programokat is szerveznek, így a „csak most" és „egyszer az életben" lehetőséggel csábítják a saját fővárosukat más perspektívából megélni kívánó ausztriai lakosokat.

Az akcióhoz közel 40 négy- és ötcsillagos szálloda csatlakozott, mint például a Ritz Carlton, a Park Hyatt vagy az SO/Vienna. Két főre és 2 éjszakára szóló szálláshely programcsomaggal már 199 eurótól elérhető, de legfelső luxuskategóriában sem kerül a kétéjszakás városi kaland többe, mint 529 euró.

A kedvezményes időszak augusztus hónapra vonatkozik, s július 15-tól már lehet a szobákat lefoglalni.

Bécsben is belföldi vendégekkel próbálják pótolni az elmaradó külföldieket

Fotó: 123rf.com

A légiközlekedés újabb korlátozása

A koronavírus okozta járvány kockázatának csökkentése érdekében a kockázatosnak ítélt országokból érkező repülőgépek esetében Ausztria területén leszállási tilalom lépett életbe. Eddig nyolc országra (Fehéroroszország, Kína, Nagy-Britannia, Irán, Portugália, Oroszország, Svédország és Ukrajna) és egy olaszországi régióra volt érvényben leszállási tilalom, ez további tíz országot érint.

A leszállási korlátozás július 16-tól kiterjed a Nyugat-Balkán országaira (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia), valamint Bulgáriára, Romániára, a Moldovára és Egyiptomra. Időközben az olaszországi Lombardia tartomány már nem esik kockázati besorolás alá, így az onnét érkező gépeket július 16-tól ismét fogadhatják az osztrák légikikötők.

 

AUA-járatcsökkentés

Alig egy hónapja, hogy a Lufthansa-csoporthoz tartozó, osztrák színek alatt repülő AUA légitársaság első gépei a COVID-19 helyzet miatti teljes leállást követően ismét a levegőbe emelkedhettek, újra korlátozásra kényszerülnek. A járványügyi intézkedések keretében bevezetett landolási tilalom miatt az AUA július 16-tól előreláthatólag a hónap végéig az alábbi desztinációkba szünetelteti járatait: Belgrád, Bukarest, Kairó, Kijev, London, Podgorica, Pristina, Szarajevó, Nagyszeben, Skopje, Szófia, Stockholm, Tirana és Várna.

 

Támogatás szobakiadóknak

Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter bejelentése alapján Ausztriában mintegy 20 ezer szobakiadó is jogosulttá válik a gazdasági segélyalapból való támogatásra. A támogatási kritériumok átdolgozását követően a szobakiadók számára is lehetővé válik maximum hat alkalommal havonta pénzügyi támogatást kapni. A korábbi forgalomhoz arányosan járó segély összegén kívül minden igénylő automatikusan havi 500 eurós újrakezdési bónuszt (comeback-bonus) is kap, így támogatva a nehéz helyzetbe került ágazatban az újrakezdést.

Adócsökkentésekre is sor került, július elsejétől a szálláshely-szolgáltatás és az éttermi vendéglátás áfakulcsát egységesen 5 százalékra vitték le. További vállalkozássegítő intézkedésként a vállalkozások adóterheinek csökkentése érdekében az idei év veszteségét le lehet írni, össze lehet vonni a 2018-as, illetve a 2019-es pénzügyi évben elkönyvelt nyereséggel, így az adóalap csökkenthető. A vállalkozások fix költségeinek egy részét átvállaló támogatás időtartamát további három hónappal kiterjesztették. A hiteleiket törleszteni nem tudó vállalkozások hiteleit az állam kiváltja, amit majd csak a vállalkozás pénzügyi helyzetének stabilizálódását követően kell csak törleszteni.

 

Megkezdték a turizmusban dolgozók COVID-19 tesztelését

Több mint egy hónapos tesztüzem után Ausztria egész területére kiterjesztették és megkezdték a turizmusban dolgozó, vendégekkel közvetlenül érintkező munkakörbe beosztott dolgozók rendszeres tesztelését. Az akció célja, hogy Ausztria lehessen a világ legbiztonságosabb turisztikai célországa. A gazdasági kamara kezdeményezésére megvalósuló akció 150 milliós eurós összköltségét a szövetségi kormány állja.