Ausztriában így mérik a turizmus társadalmi elfogadottságát

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 12:02

A turizmus Ausztria számára lényeges gazdasági tényező, amely közvetlenül több mint hét százalékkal járul hozzá a gazdasági teljesítményhez. Annak ellenére, hogy az ágazat komoly gazdasági jelentőséggel bír, a turizmus gyakran terhet is jelent a lakosság számára.

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között" – ismertette a legújabb projektjük célját Susanne Kraus-Winkler, Ausztria turisztikai államtitkára.

Ausztriában 2020-tól rendszeresen mérik a lakosság turizmushoz való viszonyát, az ún. turizmus-elfogadottsági index már jó pár éve nagyon komoly indikátor az osztrák turizmus teljesítményének és társadalmi elfogadottságának megítélésé során. Az indikátort az illetékes szövetségi minisztérium megbízásából évente készítik, reprezentatív alapon 2500-as mintán a 17 és 75 korosztály körében, online megkérdezéssel.A frissen bejelentett intézkedéscsomag segítségével mostantól 10 ezres mintán, bővített formában tervezik az index rendszeres publikálását, amelyre félmillió eurós forrást különítettek el. A projekt keretében eddig öt turisztikai régióban anonimizált mobiladatokat használtak a vendégforgalom terelésének optimalizálása érdekében. Jelenleg az átfogó mobiladatok beszerzését is vizsgálják, hogy az eddigi pilótaprojekteket szövetségi szintre bővíthessék.

Már négy éve rendszeresen mérik a turizmus elfogadottságát Ausztriában

Fotó: 123rf.com

 

Az intézkedéscsomag lényeges eleme, hogy a fenntarthatósági mutatók segítségével mérhetővé és láthatóvá teszik a turizmus pozitív hatásait is.

Ausztria kezdeményezi továbbá nemzeti és nemzetközi munkaértekezleteken a „kiegyensúlyozott turizmus" témájában történő tapasztalatcserét és a jó gyakorlatok terjesztését – jelentette be az államtitkár.

Másik fontos jó gyakorlat a T_MONA rendszer, amely nem a lakosokat, hanem a látogatókat éri el, s az utazási motivációkról, utazási szokásokról, elégedettségükről érdeklődik kb. 25 ezres nagymintán. Ez nem reprezentatív, de hatalmas mintán végzik, így rengeteg hasznos információhoz lehet ezen keresztül hozzájutni, amelyet a turisztikai marketingmunkába folyatnak vissza a szomszédos Ausztriában – írja Kovács Balázs turisztikai szakember a blogján.