Ausztriában nyitva maradnak a sípályák, és lehet, hogy a hütték is

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. november 23. 11:30

Ausztriában november 22-étől vezettek be három hétre szóló ideiglenes zárlatot, de a közeli testi kontaktussal nem járó szabadtéri sportok a később kiadott részletszabályok szerint továbbra is folytathatóak.

Mint azt tegnap megírtuk, november 22-étől három hétre szóló ideiglenes zárlatot vezettek be Ausztriában. A szállodák, vendéglátó egységek, kulturális létesítmények mellett az összes kereskedelmi egységet is bezárták.

A november 22-től hatályos kijárási korlátozás pontos részletszabályait a zárlat (lockdown) életbe lépése előtt pár órával közölte a szövetségi egészségügyi minisztérium. Ennek értelmében az élsport és a szabadtéri sport bekerült a kijárási korlátozás alóli kivételek közé. A közeli testi kontaktussal nem járó szabadtéri sportok a 2G-szabály mentén így továbbra is folytathatóak – tájékoztat blogjában a GD Consulting.Korcsolyázni és síelni tehát érvényes oltási vagy védettségi igazolás birtokában jelenleg is lehet Ausztriában. Fontos, hogy a járványhelyzet miatt 2 méteres távolságtartási kötelezettség van érvényben, ennél közelebb csak az egy háztartásban élők, illetve az egymással közvetlen kapcsolatban állók tartózkodhatnak. A sífelvonókon és az állomásokon FFP2 maszk viselése továbbra is kötelező.

Az osztrák sífelvonók érdekképviseleti szervezete kezdeményezte, hogy a síelők számára ellátást szolgáló vendéglátó egységek, a hütték nyitva tarthassanak.

Érvényes oltási vagy védettségi igazolással most is lehet síelni Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A szállodák szerint hatalmas imázsrombolás a zárlat

Osztrák szállodások szerint a járványügyi korlátozások negatív üzenetet küldenek a világ felé. Az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai tagozatának vezetője, Susanne Kraus-Winkler úgy érvel, hogy „a turizmus a bizalomra és biztonságra épül. A turisták, látogatók nemcsak a szép környezetért jönnek hozzánk, hanem szeretik magunkat biztonságban érezni. A mostani járványkezelésről a világba küldött kép alapján e biztonság és bizalom jelenleg hiánycikk lett”.

A WKO tagozatvezetője ugyanakkor nem számol tömeges csődökkel és szállodabezárásokkal, mert a „kormányzati támogatások csillapítják a zuhanást, amelyet a forgalom kiesése okoz”. Véleménye szerint a döntő kérdés, hogy januárban sikerül-e átstartolni, s ezáltal valamelyest megmenteni az idei szezont.

Az osztrák szövetségi kormány a járványügyi szigor miatt nehéz helyzetbe került ausztriai vállalkozások esetében döntött a forgalom- és jövedelempótló támogatások további folyósításáról, illetve a támogatások jövő márciusig történő meghosszabbításáról. A támogatások feltétele főszabályképpen, hogy az idei november és a jövő év márciusa közötti időszakban a forgalomkiesés legalább 40 százalékos legyen a 2019-es referenciaév vonatkozó hónapjainak bázisadataihoz viszonyítva.A forgalompótló támogatás keretében a kiesett bevételek 70-90 százalékát pótolja az állami költségvetés, vállalkozásként maximum 12 millió euróig. Egyéni vállalkozások esetében 80 százalékos a kompenzáció mértéke, havonta maximum 2000 eurós támogatás adható. A Kurzarbeit-modell keretében történő foglalkoztatás lehetősége ez év végéig még lehetséges. Az elmaradt rendezvények szervezői számára létrehozott védernyőt jövő nyárig, míg az állami hitel- és kezességvállalási konstrukciókat jövő júniusig meghosszabbítják.

 

Megelőzhető lett volna a zárlat?

Az osztrák turizmusgazdaság területén ismert és elismert tanácsadó cég, a Prodinger Tourismusberatung GmbH egy 34 oldalas tanulmányban összegezte az ausztriai járványkezelésből levonható tapasztalatokat és következtetéseket. A Marco Riederer és Thomas Reisezahn által jegyzett szakértői összeállítás megállapításai szerint a múlt hibáiból tanulva megelőzhető lett volna a mostani zárlat, amely hatalmas csapás a turizmus-vendéglátás ágazat számára. Jó példaként Svájcot említették, ahol jó higiéniai gyakorlattal és következetes járványügyi intézkedésekkel az elmúlt téli főszezonban is sikerült 50 százalékos kapacitáskihasználtsággal üzemeltetni a szálláshelyeket, miközben Ausztriában 8 hónapig teljes üzemzárral konfrontálódtak a turisztikai vállalkozások.

Az összeállítás készítői javaslatként fogalmazzák meg az ökoszociális alapú beruházások támogatását, a munkaerőre rakodó járulékok csökkentését és a saját tőke felhalmozást segítő számviteli eljárások alkalmazását. A tanulmány szerzői kritikaként fogalmazták meg ugyanakkor, hogy a nemzetközi összehasonlításban is rendkívül nagyvonalú osztrák támogatási rendszer nem elég hatékony, az öntözőkannaszerű elosztás nem ösztönözte az innovációt, s jelentősen növelte az eladósodást. A járvány kezdete óta Ausztriában fejenként több mint 4000 euróval nőtt az államadósság.