Ausztriában húsvétig zárva maradhatnak az éttermek és a hotelek

Forrás: MTI

 2021. február 16. 10:56

A korlátozások további enyhítésére valószínűleg csak húsvét körül kerülhet sor – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn.

Ez azt jelenti, hogy a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak.
A koronavírus brit és dél-afrikai mutációjának gyorsabb terjedése óvatosságra inti a kormányt. "Hogy kontroll alatt tarthassuk a járványt, el kell halasztanunk az éttermek és hotelek várva várt nyitását" – indokolta a döntést a kancellár.

Ezen túlmenően az egy hete életben lévő lazítások – feltételekkel, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatók és az iskolák – járványügyi következményei még nem ismertek, hiszen ilyen rövid idő nem elegendő ahhoz, hogy a napi esetszámok adataiból releváns következtetéseket lehessen levonni.
Amíg az idősek és a legnagyobb kockázatot viselő csoportok átoltottsága nem éri el a megfelelő mértéket, Ausztria a minél szélesebb körű tesztelésben látja az áthidaló megoldást. Ezért is feltétele mind az iskolalátogatásnak, mind a testi kontaktust igénylő szolgáltatások igénybe vételének a negatív koronavírusteszt felmutatása. Országszerte bővítették a szűrési kapacitást, immár 600 tesztállomás és 800 gyógyszertár kínál ingyenes szűrési lehetőséget a lakosságnak, valamint 700 vállalat is csatlakozott a kampányhoz.

Az új mutációk miatt lehet, hogy csak húsvétra nyithatnak meg az éttermek és a szállodák

Fotó: 123rf

Március elsejétől kapható majd a patikákban az úgynevezett "házi gyorsteszt", amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen. Ez azonban egyelőre az embereknek csak saját maguk megnyugtatására szolgál majd, mivel ezeket a szolgáltatók "belépő" tesztként nem fogadhatják el. Aki fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz vagy épp masszázsszalonba szeretne menni, az csak hivatalos, egészségügyi dolgozó által levett teszteredmény birtokában teheti ezt meg. Ennek eredményeként a múlt héten jelentős mértékben megnőtt a hivatalos "tesztutcák", illetve a szűrési kampányban részt vevő gyógyszertárak látogatottsága.

Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad, és az is, hogy egyidejűleg csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1225 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele.