Autómentes Városliget: jövő nyárra elkészül az első mélygarázs

Forrás: turizmus.com

 2019. június 28. 15:32

Jövő nyáron már használhatják a Ligetbe látogatók a Dózsa György úti mélygarázst, ahol térszint alatt három szinten mintegy 800 autó parkolhat majd.

A csaknem 30 000 négyzetméter összes szintterületű mélygarázsban külön beállót kapnak a mozgássérültek járművei és a motorosok. Az elektromos autóknak töltővel ellátott helyeket alakítanak ki, a garázs legfelsőbb szintjén pedig kerékpártárolók és öltözők lesznek. A mélygarázs felszínére növényeket telepítenek.

A Városliget Zrt. közleményében az autómentes Városliget elérését jelöli meg célként. Ezért további föld alatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény.

800 autó parkolhat majd a Dózsa György úton épülő mélygarázsban

Fotó: Városliget Zrt.

A Városligeten a mai napig 15 000 autó halad keresztül, és a közelmúltig több mint 1500 autó parkolt a Liget peremén naponta. A Liget Budapest Projekt hatására ez az állapot megváltozik, a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik majd a Városliget – írja a Városliget Zrt. közleményében.

A környezeti terhelés csökkentése érdekében elkezdődik a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentése is. Első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter keresztmetszetű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre. Ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedést a kivitelezés ideje alatt végig biztosítják.

A Hősök terén és a Városliget környezetében a 2019. évi turisztikai főszezonban érvényes autóbuszos forgalmi rendről itt írtunk.