Az a cél, hogy minél több sporteseményt rendezzenek Magyarországon

Forrás: MTI

 2023. augusztus 27. 11:00

A kormány elkötelezett amellett, hogy minél több sporteseményt rendezzenek Magyarországon - hangsúlyozta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Győrben, a 14. shotokan karate világbajnokság hivatalos megnyitóján.

Dézsi Csaba András, a város polgármestere angolul mondott beszédében azt hangoztatta, hogy Győr egy történelmi város, ahol a karaténak van létjogosultsága.

Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára kiemelte: az, hogy idén Magyarországon rendezik meg a világbajnokságot, azért is fontos, mert a karate idén ünnepli ötvenedik születésnapját idehaza.

A 14. shotokan karate világbajnokság hivatalos megnyitója a győri Audi Arénában 2023. augusztus 26-án. Ötven országból 1080 sportoló érkezett a versenyre

Fotó: MTI / Kovács Attila

Felidézte, hogy a sportág a '70-es években vált tiltottból "tűrt" kategóriájúvá, onnantól lehetett legálisan is gyakorolni, majd hosszú évek után a támogatott kategóriába került.

Hozzátette: a koronavírus-járvány előtt a karate sportágé volt - a labdarúgás, a kézilabda és a korsárlabda után - a negyedik legnagyobb sportszövetség Magyarországon, 503 taggal és 12 ezer versenyzővel.

A shotokan karate világbajnokság csütörtökön kezdődött meg Győrben. Pénteken a master és az utánpótlás korosztály küzdelmeit rendezték meg, szombaton az U18-as és az U21-es korcsoport mellett a felnőttek is versenyeztek, vasárnap pedig a csapatmérkőzésekkel zárul a program.

Mint a megnyitón elhangzott, ötven országból 1080 sportoló érkezett az Audi Arénában zajló eseményre.

A verseny legfiatalabb versenyzője nyolcéves és Kazahsztánból érkezett, a legidősebb pedig nyolcvanéves és Ukrajnából jött.