Az afropop csillaga a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2016. október 31. 12:10

Rendkívüli sors és rendkívüli életmű áll a nyugat-afrikai zene töretlen fényű csillaga, Salif Keïta mögött, aki nyilatkozata szerint azért született, hogy zavart keltsen.

Salif Keïta a Manding Birodalmat alapító Szundjata Keïta leszármazottjaként, a kasztrendszerrel szembefordulva választotta az énekesek hivatását. Ráadásul albinónak született, és ez száműzetéssel járt, hiszen a hiedelmek szerint rontást hozhatott volna törzsére.

Bamakóba kivándorolva a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs szólóénekese lett, majd 1984-ben Párizsban telepedett le. Ott futott be, 1987 és 1999 között ott jelentek meg kirívó sikerű és iskolateremtő afropop lemezei (Soró, Kö-Yan, Amen, Folon… The Past, Sosie, Papa).

 

Az ezredfordulót követően a nyugat-afrikai zenében újra az akusztikus hangvétel került előtérbe, és ez hatással volt a Maliba visszaköltöző Salifra is. Moffou, M'Bemba és La Différence című lemezeit a tradicionális hangszerek uralják, őrizve meg a mali zene emlékeit. De olyan frissességgel és olyan egyedi módon, amilyenre csak a legnagyobbak képesek. Azt tanúsítva, hogy az igazi tánczenében együtt van a mélység és a távlat, a könnyedség és a súly.

A koncert november 3-án 19.30-kor lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben