Az Akropoliszon egyre nagyobb méretet ölt a túlturizmus

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 14:50

Az Akropolisz mindig is népszerű célpont volt a turisták számára, azonban idén májusban 14 ezer látogató érkezett az ókori épületegyütteshez, ami 70 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest.

Bár a látogatók válthatnak online „gyorsbelépőt", sokszor még azzal is 15 percet kell várni a belépésre, az Akropolisz tetején pedig van, hogy az emberek csak libasorban tudnak haladni. A helyzet tovább súlyosbodik, amikor a tengerjáró hajók kötnek ki a pireuszi kikötőben. Ilyenkor két-háromezer turista érkezik a látványosságokhoz, ezzel akár egy órára növelve a várakozási időt – írta meg az Euronews.

Az UNESCO-t támogató World Heritage Watch aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Akropoliszon nem alkalmazzák az ENSZ világörökségi egyezménye által előírt látogatókezelési tervet, amelyet Görögország is aláírt.

Az elmúlt időszakban sokan bírálták a görög kulturális minisztériumot a nemrég elvégzett helyreállítási munkák miatt, amelyek egy új betonjárda építését is magukba foglalták. A minisztérium azzal védte az átalakítást, hogy ezzel javították a kerekesszékkel való megközelíthetőséget és csökkentették a balesetveszélyt. Stephan Doempke, a World Hertitage Watch elnöke azonban bírálta a korszerűsítéseket, azt állítva, hogy azok a turisták számának növelését célozták, így "teljesen felelőtlenek" voltak.

Egyre inkább érinti az Akropoliszt a túlturizmus problémája

Fotó: 123rf.com

 

A túlzsúfoltság elkerülésének érdekében idősávos rendszer bevezetését tervezik június végéig, azonban a terület őrei szerint hiba a szezon közepén bevezetni az új rendszert, főleg, hogy ez számukra is további terhet jelent. Javaslatuk szerint a változtatásokat érdemes lenne csak az idegenforgalmi szezon után bevezetni.