Az Albertina Modern is helyet kap az újranyíló Künstlerhausban

Forrás: turizmus.com

 2020. február 25. 14:41

Négyévnyi restaurálás és bővítés után idén márciusban újra megnyitja kapuit a bécsi Künstlerhaus. Az Albertina második helyszíne, az Albertina Modern is itt kap helyet.

2020. március 6-tól újra várja a látogatókat a Karlsplatzon található Künstlerhaus több mint százötven éves épülete. Március 7-én már lehetőség nyílik az első workshopon való részvételre, ahol az érdeklődök különböző képzőművészeti technikákat próbálhatnak ki.

A bécsi Künstlerhaus homlokzata

Fotó: © Ana Skobe

A nyitó kiállítás „Alles war klar” (Minden világos volt) címmel a Künstlerhaus elmúlt 150 évét mutatja be 7 kiállítótermen keresztül.

Az elmúlt négy évben Hans Peter Haselsteiner, a Strabag építőipari vállalat egykori vezetőjének alapítványa finanszírozta az épület restaurálási és bővítési munkálatait.

Az épület földszintjén az Albertina Modern, az Albertina múzeum új, modern és kortárs művészettel foglalkozó kiállítótere kap helyet, az emeletre pedig az Osztrák Képzőművészek Társasága tér vissza, élén a 2019 júniusában megválasztott Tanja Prusnikkal, aki a társaság első női elnöke.

Az épület olasz reneszánsz villa stílusában épült 1865–1868 között, melyet 1868-ban I. Ferenc József avatott fel.

Az épület olasz reneszánsz villa stílusában épült 1865–1868 között

Fotó: © Ana Skobe

Az idei és a következő években több kiállítással is találkozhatnak majd a műkedvelők a Künstlerhausban: a nyitó kiállítást 2020 szeptemberében a nemzetközi együttműködéssel létrejövő  „Synchroni-Cities (Im)possible Solidarities Off Track” című tárlat váltja, majd 2021 februárjától a „Dispossesion” című kiállítás 15 művész szemén át dolgozza fel a Künstlerhaus múltját, különös tekintettel az 1938-as Anschlusst röviddel megelőző, valamint az azt követő időszakra.

2021 júniusában pedig „G’schnas” néven nyári fesztivál kerül megrendezésre.