Az Aradi Ereklyemúzeum tárgyaiból nyílik kiállítás Gyulán

Forrás: MTI

 2016. szeptember 30. 14:12

Élményszerűen ismertetik meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc történéseit, a fegyverletétel és az 1850-es évek aradi bebörtönzéseinek időszakát a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban október 7-én nyíló kiállításon.

A Letétetett – bevégeztetett című időszaki kiállítás az Aradi Ereklyemúzeum tárgyait mutatja be.

Görgényi Ernő polgármester a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a hatvan darab relikvia nagy része 167 év után tér vissza "kiindulási helyére". Felidézte, hogy a gyulai honvédtiszti emlékhely országos jelentőségű, hiszen 1849 augusztusában több száz honvédtiszt és kilenc aradi vértanú ott tette le fegyverét.

A kastély múltjának megőrzése mellett kiemelten törekszenek a nemzeti identitástudat és a hazaszeretet erősítésére. A március 19-ig látogatható kiállítást élményelemekkel, fény-, hang- és füsttechnikával  színesítik – mondta Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Cseresznyés János történész, a kiállítás kurátora kifejtette: négy teremben rendezik be a kiállítást. Az elsőben a korszak kiemelkedő politikai alakjait idézik meg, így például Kossuth Lajost, Batthyány Lajost vagy Petőfi Sándort. A másodikban a szabadságharc eseményeit mutatják be főként fegyverek segítségével. A harmadik teremben az aradi várbörtönben raboskodó foglyok sorsa elevenedik meg, a negyedik pedig – szavai szerint – igazi kuriózum lesz, ahol a technika segítségével lövések is eldördülnek majd.

A kiállításon egyebek mellett Damjanich János kardja, Kossuth Lajos lőfegyverrel kiegészített sétapálcája, Petőfi Sándor dohányzacskója és a gyulai születésű, később aradi polgármesterré váló Salacz Gyula nemzetőrzubbonya egyaránt megtekinthető lesz. A tankönyvekben látható Than Mór isaszegi csatát ábrázoló festménye, Gyulán viszont egy osztrák alkotó ugyanezen a témában készült, de az ütközetet más szemszögből bemutató képét állítják ki. A mostani tárlat egyetlen gyulai darabja, Knézich Károly Gyulán kettétört kardja, amelyet a várban őriznek.

A Gyulának adományozott kétkötetes gyűjteményi katalógus, fotó: Gyulai Hírlap