Az asszonyok elsárkányosodásáról a Diósgyőri várban

Forrás: turizmus.com

 2019. április 23. 15:02

Szent György napi csetepatéval, sárkánytűzzel és csillaglessel ünneplik Szent György legendás alakját április 27-én a Diósgyőri várban.
A Sárkányölő lovagok éjszakáján megidézik a végvári időket, s az is kiderül, hogy mi az a „cáigház", ki volt a palota legveszedelmesebb „sárkánya", és vajon mit tesz a várkapitány, ha már nyolc éve nem kap zsoldot.

A gyönyörű bükki naplemente után a vár termei ismét különleges megvilágítást kapnak, egy-egy helyiségben pedig a várnép eleveníti fel a régi idők történeteit Szent György napja alkalmából.


Találkozhatnak Fánchy Borbálával, Balassa Zsigmond özvegyével, a rettegett úrnővel, akit a miskolciak csak „török asszonyként" emlegettek. A szolgálólányok azt is kipletykálják, hogy hűséges volt-e Luxemburgi Zsigmond felesége hites urához, s ki-ki elgondolkodhat azon van-e oka az asszonyok „elsárkányosodásának".

Este hét órától több program is párhuzamosan látogatható lesz a Diósgyőri vár felső várudvarán. Szent György legendáját a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend eleveníti föl egy látványos drámajáték keretében, de itt lesznek az Egri Vitézlő Oskola legbátrabb vitézei is, valamint a sárkányok tüze is fellobban a Vaga Banda Tűzzsonglőrök bemutatóján.


A várba érkező apródok elkészíthetik saját sárkányukat, s a bátrabbak akár a„legfélelmetesebb fenevadakat" is kézbe vehetik. A szelídebb lelkületűeket régi korok hangszerbemutatóival, táncmulatsággal várják, de az is kiderül, hogyan születnek a „mézes csodák" a mester keze alatt.

Kapcsolódó cikkek