Az autóiparnál is jobban húz a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. február 25. 23:30

A turizmus jobban teljesít, mint az Audi – ezzel a szlogennel kezdte meg a május 1-11. között megrendezésre kerülő Nyitott Balaton eseménysorozat kampányát a balatoni TDM, karöltve a TDM Szövetséggel.

Közleményükben kiemelik, az utóbbi években két dolog tett jót a balatoni turizmusnak: a szép idő és a SZÉP-kártya. Tavaly azonban az elmúlt évtizedek legnagyobb esőzése ellenére is jók voltak a számok. Pedig az esős idő miatt a külföldi és a belföldi vendégek is sok helyről elmaradtak. Viszont azokon a településeken, ahol a strandon kívül is várták a vendégeket színvonalas programokkal, elégedettebbek a helyi vállalkozók. Ez az irány lehet a kitörési pont 2015-ben is – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM alelnöke.

A Nyitott Balaton (www.nyitottbanlaton.hu) több mint 120 programmal várja idén a vendégeket, az események jelentős része nem a főszezonban zajlik. A balatoni települések összefogását bizonyítja az is, hogy közös standot állítanak az Utazás 2015. kiállításon. A települések egyes szervezetei, saját maguk, önerőből finanszírozzák a közös megjelenést.

Mint azt Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke megfogalmazta: a cél, hogy a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára legyen vonzó hely, ahol tavasszal, ősszel, télen is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke, mindezekhez hozzátette: a balatoni összefogás jó példa lehet minden más turisztikai régió számára. A turizmus gazdasági ág nemzetgazdaságban betöltött szerepe jóval nagyobb annál, mint azt az iparág jelenlegi helyzete, megítélése mutatja, holott a számok magukért beszélnek. Ma Magyarországon 400 ezer munkahely közvetlenül a turizmustól függ, a szektor részesedése a nemzetgazdaságból a multiplikátor hatsokat is figyelembe véve megközelítheti a 2100 milliárd forintot.

A Magyar TDM Szövetség már előkészítette a jogi szabályozás finanszírozást illető Szövetségi szintű javaslatot, amely a javasolt szabályozás révén képes biztosítani az idegenforgalmi adók turisztikai célú, valamint az eddigieknél hatékonyabb felhasználását, életképes desztinációk stabilitását. Az új finanszírozási lehetőségek felkutatása mellett a már meglévő uniós források előremutató felhasználása is sokat segíthet egy-egy régió vonzerejének növelésében.