Az Egri Csillag Weekenddel indul a fesztiválszezon Egerben

Forrás: turizmus.com

 2022. április 05. 14:36

Április 28. és május 1. között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ugyanis ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.

„Az Egri Csillag megszületése mérföldkő az Egri borvidék életében. A borvidék bortermelői közösségének törekvése egy olyan egyéni és sajátos fehérbor megfogalmazására, amely elidegeníthetetlen a borvidéktől. Bátorság kellett hozzá és rendíthetetlen akarat. Bár még alig több mint tíz év telt el az első Egri Csillag megjelenésétől, de számunkra olyan, mintha mindig is létezett volna. Gazdag, összetett karakterű, élménydús fehérbor” – foglalja össze Lőrincz György, a rendezvényt szervező Egri Borút Egyesület elnöke, mit jelent a bortípus a helyi borászoknak.

Az Egri Csillag megszületése mérföldkő az Egri borvidék életében

Fotó: Busák Attila

Az Egri Csillag bortípust 2010-ben hozták létre, és ezt nem sokkal követte az első Egri Csillag Weekend megszervezése. A rendezvény azóta elengedhetetlen részévé vált az egri boros programoknak, idén tizenegyedik alkalommal nyitja meg tavasszal a nagy egri borfesztiválok szezonját. A belváros egyik legismertebb pontján, a Dobó téren a pincészetek kínálata mellett a borokhoz illő fogások között is válogathatnak a vendégek.

Kiállítók: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Nap-völgy Borászat, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, Rege Birtok, St. Andrea Szőlőbirtok, Tarjányi Pince, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Torma Pincészet, Tóth és Tóth Debrői Borok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet.

Gasztronómiai és egyéb kiállítók: 383 ásványvíz, Agria Sajtmanufaktúra, Bodega Bisztró és Barbecue, ChiliYard, Macok Bisztró.

Fellépők: Akusztik-Duó (Nyikes Linda és Kovács Sándor); AllSuckAll akusztik; Andante Kamarakórus; Andörkaver; Báder Elemér és Svéd Mátyás Duó; DJ Hütter; Elasztik Akusztik (Báder Elemér, Gyuris Luca, Klem Dénes); Hungarian Rhapsody – Queen Tribute; Jambalaya; Kicsi G; Simple Acoustic; Snidero Quartet; Szabó Család – Plays Beatles, vendég: Czutor Zoli (Belmondo); The Feelgood Acoustic.

További információk a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán.