A termálturizmusban is az egyediséggel lehet felvenni a versenyt

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 11:22

Extrém wellness, mental fitness, mindfulness – követniük kell a trendeket és egyediségre kell törekedniük a termálfürdőknek, csak így tudják felvenni a versenyt az erősödő konkurenciával – derült ki egy szakmai előadásból.

Lehetőségek és kihívások a termálturizmusban címmel tartott előadást a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén Michael Wallace, a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadója. Wallace kiemelte, hogy korunk kihívásaira legelőször is akkor tudnak a gyógyfürdők és gyógyszállodák megfelelő választ adni, ha pozitív munkahelyi környezetet biztosítanak a dolgozók számára és tudják őket motiválni.

"Staff comes first, then comes the client" – fektette le az alapszabályt. Fontos a frissen belépő dolgozók orientációs tréningje a munka megkezdése előtt, mert csak így tudnak kiváló szolgáltatást nyújtani. A Danubiusnál például kisfilmekkel mutatják be a jó példákat. A képzéseket később is folytatni kell, a rövid, de rendszeres képzés a leghatékonyabb a fürdőágazatban. Húsz fő felett érdemes képzési naptárt vezetni szoftverrel,  ezt össze lehet kötni a munkavállalói profillal, így látható, ki mikor mit csinált.

A HR-trendekről szólva Wallace kijelentette, hogy munkavállalók általában lojálisak, de rugalmas beosztást és pozitív környezetet igényelnek, utóbbit a munkahelyi vezető tudja befolyásolni, persze csak akkor, ha a munkavállalók tisztelik és megbíznak benne szakmailag és emberileg.

A megfelelő humán háttér mellett a zökkenőmentes élmény biztosítása a legfontosabb a fürdőkben, emelte ki Wallace. Az első vendégkapcsolati pont a létesítmény honlapja, majd következik a recepció, az öltöző, maga fürdő, a kicsekkolás, végül az utógondozás. Az egész folyamat során törekedni kell az érthető kommunikációra, ne legyen átláthatatlan, bonyolult az árképzés, és legyen idegen nyelven beszélő kolléga, aki információt tud adni a turistáknak.

A legújabb fürdőtrendekről szólva Wallace arra hívta fel a figyelmet, hogy a klasszikus struktúra felborult, keverednek a gyógy- és wellnessirányzatok. Ennek ellenére egy új létesítmény tervezésekor már tudni kell, hogy elsődleges kik lesznek a vendégek, milyen társadalmi osztály, anyagi helyzet és edukációs szint jellemzi őket.

A globális versenyben minden fürdőnek egyedivé kell tennie magát, meg kell találnia a saját USP-jét, nem lehet minden rétegre és korosztályra célozni.

A gyógyfürdők klasszikus vendégcsoportjáról, a szenior piacról elmondta, hogy annak tagjai fokozatosan „kihalnak", az idei három busz után jövőre már csak egy jön, utána meg egy sem, és ez a világ rendje.

Ugyanakkor a kör tágul is, meg kell találni a következő generációt. Ott van potenciális célközönségként a WHOP – (wealthy healthy older people) vagy az idősebb egyedülálló hölgyek csoportja. Pöstyént emelte ki jó példaként az előadó, ott a 4 nagy spa 5000 kezelést vezényel le minden nap 25 orvos felügyelete mellett.

A wellness terén akkor lehet sikeres egy fürdő, ha egyedi élményeket kínál. Ez lehet a tudatosság, a stresszmentesítés, a meditáció, a VR-meditáció, mindfulness az új jógastílusok. Érdemes wellness-workshopokban, életstílus-programokban gondolkozni. Extrém wellness, csendes wellness, gyerek- és mobiltelefon-mentes wellness, mental fitness, sorolta a trendeket a szakértő.

Az egyediség és hitelesség fontosságát bel- és külföldi példákon érzékeltette ezután Wallace. Miskolctapolca és Makó mellett megemlítette az Újvidék közelében található Vrdnicka Kula termál etnofalut, ahol hamarosan átadnak egy 6000 m2-es spa-részleget.

Vrdnicka Kula termál etnofalu

Fotó: Vrdnicka Kula

A hazai fürdők külföldi versenytársainak sorát gyarapítja a szintén nyitás előtt álló Therme Wien, ahol külön szépészeti és relax részleg várja a vendégeket.

Különböző tematikájú zónákból épül fel a Therme Wien

Fotó: Therme Wien

Már működik, ráadásul telt házzal az ukrajnai Ivancso Birtok, ahol magyaros környezettel, magyaros ételekkel egészül ki a fürdőélmény.

A legsikeresebbnek Wallace ugyanakkor a történelmi szerb fürdővárost, Vrnjacka Banját nevezte, ahol két kilométer hosszú sétálóutca és óriási erdők teszik teljessé a fürdőélményt. Itt nemcsak mozgásszervi hanem cukorbetegség gyógyításával foglalkoznak, évente kétszer pedig techno fesztivált rendeznek.

A dél-szerbiai Vrnjacka Banja

Fotó: Vrnjacka Banja

Boros László, a Magyar Fürdőszövetség elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy nem titkolt provokáció volt az előadásban: Látsszon, hogy melyik fürdő miben akar különleges lenni! Vetkőzzük le a látogatószám-fétist! A szemléletváltás érdekében edukálni kell az önkormányzatokat, polgármestereket is – tette hozzá.