Az energetikai operatív törzs elé kerülhet a fürdők rezsijének ügye

Forrás: turizmus.com

 2022. október 23. 19:40

A héten elhangzott miniszteri biztosi ígéret nyomán hamarosan az energetikai operatív törzs elé kerülhet a fürdők rezsijének kérdése. A Magyar Fürdőszövetség szerint a belépőjegy jelenleg 27 százalékos áfájának csökkentése is esélyt adna a fürdők túlélésére.

Fürdő nélkül nem működnek a fürdővárosok, az intézmények legalább részleges nyitvatartása a helyi szálláshelyek, azok beszállítói, valamint a vendéglátóegységek és egyéb szolgáltatók számára is létkérdés – írja a Világgazdaság.

A cikk szerint a fürdők a nyitvatartási idő korlátozása mellett egyes szolgáltatások szüneteltetésével vagy szűkítésével – például a meleg vizes medence hideg vizes merülőmedencévé történő átalakításával – is készülnek költségeik lefaragására.„Mindenki szeretne év végéig nyitva maradni, a legtöbb fürdő decemberben erős forgalmat szokott elkönyvelni, a karácsony és különösen a szilveszteri időszak fontos mindenkinek, ráadásul az idén a január 9-ig meghosszabbított téli szünettől pluszforgalmat remélnek" – jelezte a lapnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Miskolctapolcán a turizmusban érdekelt helyi vállalkozások és az önkormányzat közösen finanszíroznák a Barlangfürdő újranyitását és működtetését legalább január elejéig

Fotó: MIDMAR

A fürdőágazat legfontosabb kérése az áfacsökkentés, ami ismét előtérbe került, miként a lakossági ársapkához hasonló állami mentőöv is felmerült. Balogh Zoltán reménykedve tekint a héten elhangzott miniszteri biztosi ígéret nyomán a közeljövőbe, hiszen az energetikai operatív törzs elé kerülhet hamarosan a fürdők rezsijének kérdése.

Az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltunk az energiaválság okozta kényszerű fürdőbezárásokról. Miskolctapolca példája jelzi, hogy a helyi turizmus padlófékez, ha bezár a fürdő, mert azzal megszűnik a legnagyobb vonzerő. Az október 10-én bezárt, nemzetközi hírű Barlangfürdő újranyitását a helyi vállalkozások közös erőfeszítéssel, közös anyagi áldozatvállalással igyekeznek biztosítani.