Az erdélyi sípályák is megsínylik a szokatlanul meleg januárt

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. január 05. 14:57

Sorra dőlnek a melegrekordok a romániai síközpontokban is. Ahol lehet, hóágyúkkal pótolják a hiányzó havat, ám a hegyimentők felhívták a figyelmet ennek veszélyeire.

Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője az Agerpres híre szerint a sajtó képviselőinek elmondta, „a meleg miatt sajnos ez a műhó sem tartós, és önmagában nem igazán megfelelő a síelésre. Lehet síelni, de jobban kell vigyázni, mint általában. Ahol a nap süt, a műhó nagyon hamar megolvad, az árnyékos területeken pedig hamar megfagy, emiatt veszélyesebb a természetes hónál”.

A szolgálat vezetője úgy véli, a megye néhány pályáján, például Hargitafürdőn, a Madarasi-Hargitán, Homoródon, Borszéken, a Bucsinon, a Gyimesben és Maroshévízen időszakosan lehet síelni, de ezek működése az időjárástól függ. Rámutatott: 10 Celsius-fokban nincs értelme sípályát működtetni, mert a műhó azonnal elolvad. Ugyanakkor emlékezete szerint az utóbbi 15 évben nem volt ilyen meleg januárban Hargita megye hegyvidékén, a jelenlegi 10-12 fokos hőmérsékleti értékek rendhagyóak.

A Bâlea-tónál még decemberben

Fotó: Hotel Of Ice Romania/Facebook

A magyar turisták által is közkedvelt Fogarasi-havasokban is megdőlt a januári melegrekord. Mióta méréseket végeznek, az elmúlt 45 évben soha nem volt annyira magas a hőmérséklet és vékony a hótakaró január elején a Fogarasi-havasokban a 2000 fölött lévő Bâlea-tónál, mint 2023 első napjaiban. Január elsején 6,5 fok volt nappal, majd 4,8 fok éjszaka, másodikán 8,3 fok nappal és 3,4 fok éjszaka. A hóréteg vastagsága január 4-én 26 centiméter volt, a legutóbbi negatív rekordot még 1990-ben mérték, 30 centiméterrel.

Ez nagymértékben befolyásolja a turizmust is, mert sokkal kevesebben látogatják a tó környékét. Szerencsére január 9-től kezdődően nagyobb mennyiségű havazást és igazi téli hideget jósolnak a meteorológusok. A hagyományos jéghotelt december 22-én azért megnyitották.

Továbbra is várják a lehűlést és a havat többek között Kovászna megyében (Sugásfürdő, Kovászna, Nagypatak), Maros vagy Beszterce-Naszód, Bihar megyékben is. A közösségi oldalaik bejegyzése szerint zárva van még Fehér megyében a tízpályás Şureanu-komplexum, Hunyad megyében pedig a Ski Straja központban műhavat fújtak a pályára.

A népszerű és nem olcsó Brassó megyei sípályák üzemeltetői is szenvednek a közösségi bejegyzések szerint, mivel Brassópojánán (Poiana Braşov), Predealon, vagy Sinaián sincs hó – ez utóbbinál még 2000 méter magasban is csak vékony réteg látható.