Az EU-csatlakozás évfordulója jegyében rendezik meg a Jazzfest Budapestet

Forrás: MTI

 2024. március 21. 08:30

Húsz ország több mint 200 művésze lép fel csaknem 90 koncerten a 3. Jazzfest Budapest keretében április 27-től május 15-ig, a tizennyolc helyszínen megvalósuló eseménysorozat fókuszában az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója áll.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében megvalósuló programsorozatban számos világsztár lép fel, köztük Mario Biondi, Bill Evans & Vansband All Stars, Roberto Fonseca és Victor Wooten. Több koncerten együtt zenélnek külföldi és hazai muzsikusok.

"A magyar dzsesszzenészek elképesztő kincset képviselnek, olyan kultúrát tudnak vinni a világba, amely a magyarságunkat reprezentálja" - mondta Kleb Attila, a Jazzfest Budapest igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a fellépők 40 százaléka külföldi, köszönhetően nyolc külföldi kulturális intézet közreműködésének. Az Olasz Intézet helyszín is lesz: itt május 14-én egy tradicionális szárd énekegyüttes, a Tenores di Bitti a szaxofonos Enzo Favatával kiegészülve lép fel. A nyitóesemény a nulladik napon, április 26-án nyíló szabadtéri dzsesszfotókiállítás lesz a Hunyadi téren.

A BTF és a Budapest Brand képviseletében Gáspár Máté programigazgató arról beszélt, hogy a fővárosban fantasztikus klubhálózat működik, amelynek a fesztivál komoly láthatóságot ad. Hozzátette: a világszínvonalú kultúrát szeretnék közelebb vinni a városlakókhoz.

A Jazzfest Budapesten 20 ország több mint 200 művésze lép fel csaknem 90 koncerten

Fotó: 123rf.com

Lesznek szabadtéri koncertek a Liszt Ferenc téren, a Rákóczi téren és a Bakáts téren is, és a programok közül kiemelkedik a három ingyenes koncert a Városháza parkban a nemzetközi dzsessznapon, április 30-án 17 órától - mondta Gáspár Máté. Itt fellép a norvég Kjetil Mulelid Trio, a cseh Nikol Bóková Quartet, valamint 20 órától egy gálakoncert is lesz.

Az idei rendezvénysorozat fókuszában Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója áll, ehhez kapcsolódva Oláh Krisztián zongoraművész Ludus Europae címmel új művet komponált, amelynek ősbemutatója április 30-ról május 1-jére virradóra lesz a Merlin Színházban.

"Inspiráló feladat volt számomra olyan művet komponálni, amely az európaiságról szól. Az Örömóda-esten klasszikus és dzsesszzenészek együtt fognak játszani, összesen 27-en, ahány tagországa az EU-nak van" - mondta Oláh Krisztián. A közreműködő művészek között lesz mások mellett Harcsa Veronika, Borbély Mihály, Ávéd János, ifj. Oláh Kálmán, Orbán György, Serei Dániel vagy Subicz Gábor.

Az idei fesztivál nemzetközi sztárjai az Erkel Színházban lépnek fel. Mario Biondi olasz énekes április 27-én, Bill Evans amerikai szaxofonos és zenekara május 7-én, Roberto Fonseca kubai zongorista május 13-án, az amerikai basszusgitáros Victor Wooten és a The Wooten Brothers pedig a zárónapon, május 15-én ad koncertet.

Oláh Krisztián másik három kiváló hazai dzsesszzenésszel, Borbély Mihály szaxofon-, Lukács Miklós cimbalom- és Mogyoró Kornél ütőhangszer-művésszel együtt az idei Jazzfest Budapest művészkurátora.

A fesztivál teljes programja ITT érhető el.