Az Európai Örökség részévé válik a Dohány Zsinagóga

Forrás: turizmus.com

 2017. december 06. 10:47

Az Európai Unió szakértői bizottsága előzetesen 25 kulturális örökségi helyszínt választott ki az unió 19 tagországából, és közülük emelték ki a magyarországi zsidóság emlékművét.
Magyarországról idén a Budapesti Zsidó Hitközség Dohány utcai Zsinagógája válik az Európai Örökség részévé, az európai önazonosság hivatalosan is kitüntetett helyszínévé. 

Az Európai Unió által kiadott elismerés, amely a világörökségi minősítés mintájára jött létre, a kitüntetett helyszíneknek elsősorban az európai kulturális önazonosság alakulásában betöltött szerepét díjazza, és a Dohány utca ebből a szempontból is tökéletes választás - állapítja meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. 

A Dohány utcai zsinagóga

Fotó: turizmus.com

A zsinagóga a magyarországi zsidóság magyarrá válásának legfontosabb, legnagyszabásúbb emlékműve, a magyar zsidóság és a teljes nemzet felívelő korszakának szülötte, egyszerre ihleti a zsidó hagyomány, a magyar nemzeti ébredés és az európai felvilágosodás öröksége.

Ma pedig a magyar főváros egyik leginkább látogatott turisztikai látványossága is.

A hagyományt és a modernitást ötvöző neológia reprezentatív épülete nemcsak emlékeztet a zsidó és nem zsidó magyarok együttélésének legtermékenyebb fél századára, de tovább is viszi ezt a hagyományt a jövőbe. Ezt a folytonosságot szimbolizálja, hogy legfontosabb épülete  éppen 150 évvel a magyar zsidóság egyenjogúsítása után vált az európai kulturális örökség részévé.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint mindannyian büszkék lehetünk rá, hogy egy budapesti zsinagógaépület az első zsidó helyszín, amely az európai örökségi elismerésben részesült, és amely 1859-es átadása óta aktív hitélet színtere.

Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija úgy fogalmazott, hogy a Dohány utcai Zsinagóga majdnem 160 esztendős történelme alatt mindig a híd szerepét töltötte be a magyarországi zsidóság és a befogadó nemzet között. Eszmeisége, rabbijai, hívei az európai szellemiséget képviselték még akkor is, amikor e szellemiség nem volt nyilvánvaló.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár is részt vett a pályázatban és a pályázók közösen vállalták a kiemelt turistacélpont jövőbeni teljes akadálymentesítését.  

Az Európai Örökség hivatalos helyszíneit jelenlegi formájukban 2013 óta jelölik ki.    

A szakértői bizottság előzetesen 25 kulturális örökségi helyszínt választott ki a pályázók közül az Európai Unió 19 tagországából, ezek közül végül kilencet terjesztettek fel a cím elnyerésére, közöttük a Dohány utcai Zsinagógát.

Hazánk eddig két helyszínnel gazdagította az Európai Örökséget, a soproni Páneurópai Piknik Emlékparkkal és a budapesti Zeneakadémia épületével.

Az elismerést ünnepélyesen 2018 márciusában adják át Bulgáriában, és ezzel 38-ra emelkedik az Európai Örökségi helyszínek száma.