Az I. világháborúról nyílt állandó kiállítás

Forrás: MTI

 2016. május 20. 20:48

Magyarország a nagy háborúban 1914-1918 címmel új állandó kiállítás nyílt pénteken a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A múzeum új állandó kiállítása korabeli tárgyakkal és korszerű eszközökkel, közérthetően és emberséges módon mutatja be a nagy háborút: bemutatja a gyászt és a hiányt, de tudatosítja honvédeink tiszteletre méltó helytállását és hősiességét is – mondta a tárlat ünnepi megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kovács Vilmos, a múzeum parancsnoka korábban az MTI-nek adott interjújában azt mondta: az új tárlat az első világháborúban a fronton harcoló magyar katonák tevékenységét és hősiességét, valamint a hátország áldozatvállalását helyezi a középpontba. Az egykori Magyar Királyság területéről 3,2-3,4 millió katona vonult be az első világháborúban, közülük több mint 1,5 millió, vagyis minden második magyar katona megsebesült. Mellettük mintegy 800 ezren estek hadifogságba, számos katona végleg eltűnt és több mint 600 ezer magyar honosságú katona – aki 1914-hez mérten a Magyar Királyság területén született – halt meg az első világháborúban.

Fotó: honvedelem.hu/Szikits Péter

 

Szólt arról is, hogy nem csak egyszerű látogatóként lehet megtekinteni a tárlatot. A jegyen található vonalkóddal regisztrálva választani lehet nyolc – különböző visszaemlékezések alapján kreált – életsors (két nő és hat katona férfi) közül, s minden teremben az adott karakter életútjával lehet végigkövetni a háborús eseményeket.