Az idei év kiemelt rendezvényeit mutatták be Esztergomban

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 11:17

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. az esztergomi exKomárom állóhajón tartott sajtótájékoztató keretében mutatta be az idei év legfontosabb turisztikai rendezvényeit, ezt követően pedig három kiemelt helyszínt látogattak meg a résztvevőkkel.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: május elsején lesz egy éve, hogy Esztergom visszakapta megyei jogú városi rangját, ezt pedig az új piac megnyitásával ünnepli majd a város.

Neuzer András, a Neuzer Kft. alapító-tulajdonosa elmondta, hogy a Rugby Club területén 2010 óta szerveznek programokat, összekötve a városi és kulturális eseményekkel. Jelenleg évente négy nagyobb rendezvényt bonyolítanak le, köztük az április 29-30. között megrendezésre kerülő Lampionos Hajós Felvonulást, az Akkor és Most Jármű Expot, valamint a Zenei Fesztivált.

Vereckei András, a Múzeumok Éjszakája esztergomi főszervezője elmondta, hogy Budapesten kívül egyedül Esztergomban sikerült összefogással egy olyan programot megvalósítani, melybe minden múzeumot be tudtak vonni. Június 24-én is közös programokkal várják az ide látogatókat. Hozzátette, azért is teljesen egyedülálló az esztergomi program, mert a természettudományokon át, a szépművészeti irányokon keresztül, a történelmi adottságokig minden megtalálható Esztergomban, sőt még egy irodalmi emlékház, valamint a szomszédos párkányi múzeum is csatlakozik hozzájuk. Az idei Múzeumok Éjszakáján is egy darab karszalag megvásárlásával járhatják végig az érdeklődők Esztergom múzeumait és kiállítótereit, melyek között kisvonattal biztosítják az utazást.A Múzeumok Éjszakájának idei mottója a „Trendben vagyunk”, ezért az idei programokat is ehhez fogják majd igazítani.

Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője elmondta: 2021-ben rendezték meg az első MCC Fesztet Esztergomban, ami azóta töretlen sikerrel zajlik, idén már harmadik alkalommal kerül rá sor. A fesztivál ideje alatt a magyar tehetségeket ünneplik, hiszen az MCC több mint 25 éve működtet az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig ingyenes tehetséggondozási programokat. Ugyanez köszön vissza az MCC Feszten is, a zenei és kulturális programok mellett előadásokat, panelbeszélgetéseket és edukatív foglalkozásokat is szerveznek.

Július 27. és 29. között pedig ismét neves külföldi és magyar előadókkal találkozhatnak az érdeklődők, sőt az idei évben a megszokott fesztiválkoncertek mellett egy komolyzenei hangszerelést is behúznak, így például fellép a Blahalouisiana Szimfonik, de lesz operettelőadás is. Sőt, már most elmondhatnak néhány nevet, akik biztosan ott lesznek az idei MCC Feszten: Bagossy Brothers Company, Parno Graszt, Irie Maffia és VALMAR. A rendezvények nagy része ingyenes, csak a Prímás-szigeten található színpadhoz és rendezvénysátorhoz kell belépőjegyet vásárolni. Aki pedig bérletet szeretne, az további kedvezményeket és ingyenes szolgáltatásokat vehet igénybe a rendezvény helyszínein.

Fontos megemlíteni azt is, hogy idén 0. napja is lesz a fesztiválnak, ahol a helyi tehetségek mutatkoznak majd be.

Az MCC Fesztet idén harmadik alkalommal rendezik meg Esztergomban

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója a Szent István Napokra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a három napon keresztül tartó esemény ismét több generációnak és rétegnek kínál megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Sőt, idén ünneplik a város 1050. születésnapját is, ezért további programok is színesítik majd az augusztus 20-i ünnepségsorozatot. Augusztus 18-án a kulturális fővárosok találkozóját rendezik meg, melynek során Veszprém és Temesvár művészei adnak elő zenei és színházi produkciókat. 19-én könnyű- és komolyzenei koncerteket, valamint musicalestet szerveznek, míg augusztus 20-án a családi programoké lesz a főszerep. Mindemellett a háromnapos rendezvény keretében a Magyar Filmek Fesztiválját is megrendezik az Erzsébet Parkban, ahol ingyenes filmvetítéseket szerveznek a látogatóknak.

Érdy Gábor, az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület elnöke a nagy múltú Hídfutást mutatta be. A Mária Valéria hidat 2001-ben építették újra, azóta pedig az esztergomiak és a párkányiak minden évben megünneplik a híd újjáépítésének évfordulóját. 2022-ben a négy kilométer távolságú futásra és gyaloglásra összesen több mint háromezren neveztek. Tavaly a hídfutás mellett gyaloglást is bevezettek, így azok is részt vehetnek a rendezvényen, akik valamilyen okból nem tudnak futni, de szeretnének mozogni. A Hídünnep során „Reggeli a hídon” címmel programot is szerveznek, melynek keretében egy-egy párkányi és esztergomi közéleti személlyel közösen reggelizhetnek a helyiek.

Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: tavaly nagy sikere volt az Esztergomi Adventi Vásárnak, amelyet idén is folytatni szeretnének, megtartva a tematikus hétvégék koncepcióját, a testvérvárosokkal együttműködve. December 1. és 24. között ismét ünnepi köntösbe öltözik Esztergom főtere, a Széchenyi tér, ahol több árusító faházzal, megújult kínálattal várják a látogatókat, és a tervek szerint újra lesz jégpálya is. Ami újdonság lesz, hogy nem színpadon zajlanak majd az előadások, hanem leviszik azokat a közönséghez.

Cseke László, a visegrádi TDM vezetője meghívott előadóként a Visegrád 700 című programsorozatot mutatta be. 700 évvel ezelőtt, 1323-ban Visegrád történelmének legkiemelkedőbb eseményére került sor, hiszen I. Anjou Károly Visegrádra költöztette udvartartását, és királyi székhellyé tette az ország közepén található, erős várral rendelkező települést. Ezen évforduló alkalmából emlékérmét és -bélyeget adnak ki, 700 fát ültetnek el a településen, 20 ezer diákot fogadnak, szobrot avatnak, valamint a hagyományos programjaikat – mint például a 38. Nemzetközi Visegrádi Palotajátékokat – is ennek a tudatában rendezik meg.

A sajtó képviselői a felújítás alatt álló bazilikába is ellátogattak

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

A rendezvények bemutatását követően study tourra invitálták a sajtó képviselőit, melynek keretében bemutatták a jelenleg felújítás alatt álló Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházat, ahol a sajtó képviselői lifttel mehettek fel a Bazilika kupolájába. Majd a 2021-ben megújult Aquasziget Esztergomot látogatták meg, végül a május 1-jén debütáló új Esztergomi Piac nyitás előtti exkluzív bejárásával zárult az esemény.