Mégsem kerülhetnek bajba a turisták Indonéziában a szextörvény miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. december 12. 11:05

Úgy tűnik, mégsem kell a turistáknak aggódniuk Indonézia új törvénye miatt, amely egyebek mellett megtiltja a házasságon kívüli szexet. A kormány jelezte, hogy a törvénykönyv "nem zavarja" a külföldi befektetők vagy turisták érdekeit és nem fogják ellenőrizni az utazók családi állapotát

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Indonézia parlamentje jóváhagyta a büntetőtörvénykönyv felülvizsgálatát, amely más ellentmondásos módosítások mellett tiltja a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot és a nem házas párok közötti együttélést is. A tisztviselők szerint a módosítás célja az "indonéz értékek" fenntartása a világ legnagyobb muszlim többségű országában. Az ENSZ szerint azonban a felülvizsgált törvények a sajtószabadság, a magánélet és az emberi jogok csorbulását eredményezhetik a világ harmadik legnagyobb demokráciájában.

A múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy a törvényeket a turistákkal is betartatják majd, és akit házasságtörés vagy házasság előtti kapcsolat miatt bűnösnek találnak, akár 12 hónap börtönbüntetésre is számíthat.

A kormány most igyekezett eloszlatni a turisztikai szövetségek aggodalmait, akik szerint az új törvények elriaszthatják a turistákat a partjaitól - írja a Reuters.

Edward Omar Sharif Hiariej, Indonézia igazságügyi miniszterhelyettese hétfőn azt mondta, hogy a törvénykönyv "nem fogja zavarni" a külföldi befektetők és turisták érdekeit, amíg a hatóságok követik a nemzeti irányelveket. Hozzátette, hogy a kormány a következő három évben biztosítani fogja, hogy az átállás simán történjen.

indonezia_123rf

Bali kormányzója szerint az új törvények megsértésekor csak akkor lehet büntetőeljárást indítani, ha a szülő, a házastárs vagy a gyermek panaszt tesz

Fotó: 123rf.com

I Wayan Koster, az indonéziai turizmus központjának számító Bali szigetének kormányzója vasárnapi nyilatkozatában megjegyezte, hogy a három év múlva hatályba lépő új törvények értelmében csak akkor lehet büntetőeljárást indítani, ha a szülő, a házastárs vagy a gyermek panaszt tesz.
Bali kormánya biztosítani fogja, hogy "nem ellenőrzik a családi állapotot a bejelentkezéskor a szállodákban, villákban, apartmanokban, vendégházakban, szállásokon és gyógyfürdőkben" - mondta Wayan.