Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Európa Diplomáját a koronavírus sem veszélyezteti

Forrás: turizmus.com

 2020. április 18. 15:04

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben vált hivatalosan is az összeurópai természeti örökség részévé, ebben az évben kapta meg az Európa Diplomát.

A kitüntető címet korábban többször, 2010-ben pedig, a terület példás kezeléséért, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának elismeréseként 2020. szeptember 11-ig meghosszabbították.

A soron következő, időszerű felülvizsgálatra az Európa Tanács Maurice Hoffmann belga ökológus professzort jelölte ki,

a helyszíni ellenőrzésre 2019. július 29. és augusztus 1. között került sor, de a terepszemle után is további dokumentációkat kellett felterjeszteni a külföldi szakértőnek.

Az ellenőrzést jelentése ez év tavaszán adták le a nemzetközi szakértő bizottságnak.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Európa Diplomáját újabb 10 évre, 2030 szeptember 11-ig javasolják meghosszabbításra

Fotó: osmaradvanyok.hu

A koronavírusos járványveszély miatt a bizottság 2020 március 19-én videokonferencián hallgatta meg az ellenőrt, majd a  benyújtott dokumentációt átvizsgálva, vita nélkül hozta meg felterjesztését az Európa Tanács őszi miniszteri üléséhez, elfogadásra.

Ajánlásokat megfogalmazva az Ipolytarnóci Ősmaradványok Európa Diplomáját újabb 10 évre, 2030 szeptember 11-ig javasolják meghosszabbításra. A hivatalos, de csupán formai döntésre szeptember elején kerül majd sor.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Szénás-hegycsoport Európa Diplomás területe szintén jól szerepelt a felülvizsgálaton, a 3 muskétás legfiatalabb tagja pedig Tihany, ahol 2017-ben történt meg a legújabb helyszíni ellenőrzés.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkja méltán világhírű, ahol a zárt kapuk ellenére az Ősvilági Pompeji feltáró kutatása és földtani örökségének állagmegóvása a nemzetközi rangnak megfelelő színvonalon, napjainkban is folytatódik.