Az ökoturizmusról szólt a tavasz

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. május 07. 11:56

Magyarország rendkívül jelentős természeti értékekkel, változatos növény- és állatvilággal rendelkezik, melyek népszerűsítését, nagyközönséggel való megismertetését fontos céljának tűzte ki a Magyar Turizmus Zrt.

Április az ökoturisztikai születésnapokról szólt: idén 25 éves a Föld napja mozgalom Magyarországon. A három esztendős Ökocentrumot (benne Európa legnagyobb édesvízi akváriumával) pedig több mint félmillió vendég látta.

 

Hazánkban 553 ökoturisztikai létesítmény, 10 nemzeti park, 27 látogatóközpont, 47 bemutatóhely, 419 tanösvény található. A külföldről érkező ökoturisták körében legnépszerűbb úti célok: Hortobágy, Aggteleki Nemzeti Park, Fertő-Hanság, Tisza-tó. Tavaly újabb rekordot döntött a magyar nemzeti parkok látogatottsága: jócskán meghaladta az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket, mint az azt megelőző évben. Hazánk nemzeti parkjainak kínálata évről-évre egyre népszerűbb. A legnagyobb mértékben – 25 százalékkal – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság növelte látogatóinak számát, de máshol is –, így a Duna–Dráva, a Fertő–Hanság, a Duna–Ipoly és a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein – 10 százalékot meghaladó emelkedést mértek.

A Magyar Turizmus Zrt. 2012 óta stratégiai együttműködési megállapodás keretében működik együtt a Földművelésügyi Minisztériummal a hazai nemzeti parkok kínálatának és ökoturisztikai programjainak népszerűsítése céljából. Ennek jegyében külön örömmel vett részt az MT Zrt. is a Föld Napja mozgalom rendezvényén, mely egy igen fontos ökoturisztikai program, ugyanis a magyarországi Föld napja mozgalom idén ünnepelte 25. évfordulóját, amely a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. kerületi Önkormányzat immár hagyománnyá vált Föld Napi rendezvényét idén április 19-én, vasárnap, a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében rendezte meg. A rendezvényre idén a Magyar Turizmus Zrt. is kitelepült aktív és ökoturisztikai információs kiadványokkal, térképekkel.

Az ökoturizmus területén rendkívül fontos lépés volt a Tisza-tavi Ökocentrum megnyitása, mely idén immár 3. születésnapját ünnepelte április 26-án. A Tisza-tó -"Magyarország ökoturisztikai szigete", amely a státuszához méltó attrakcióval gazdagodott az Ökocentrum létrejöttével. A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető Ökocentrum főépülete négy szinten, 2600 m2-en, parkja mintegy 10 hektáron mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit. A Tisza-tavi Ökocentrum projekt 2001-ben indult, a létesítmény átadására 2012-ben került sor. A közel 10 éves lobbi-tevékenység szakmai hátterét mindvégig a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság biztosította. A sokak által túlzónak tartott attrakció visszaigazolta a szakemberek számításait, ugyanis megnyitása óta önfenntartó módon működik. A létesítményt 3 év alatt több mint 550.000 vendég látogatta meg. Az Ökocentrum lehetőséget ad a Tisza-tavi régiónak a szomszédos országok irányába történő nyitására is, hiszen Európa legnagyobb édesvízi akváriuma vitathatatlanul nemzetközi vonzerőt képvisel. Az Ökocentrum az egyik kiemelt helyszíne az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjának is, amelyet 2015. március 28. és április 26. között rendeztek meg.