Drámai mértékben csökkent az olasz városok turizmusa tavaly

Forrás: turizmus.com

 2022. január 19. 18:41

Az Olasz Szállodaszövetség (Federalberghi) sérelmezi a legfrissebb statisztikai adatok alapján megfogalmazott optimista kormányzati értékelést, mely szerint Európában Olaszországot viselte meg legkevésbé a járvány időszakban a turisták számának ritkulása – írja hírlevelében a VIMOSZ.

A szövetség szerint valójában 2020 a történelem legrosszabb éve volt, hiszen az év első hónapjaiban teljes utazási tiltás volt érvényben. A piac jelenleg rendkívül távol van a 2019-es szinttől.Az olasz statisztikai hivatal jelentése is hangsúlyozza, hogy a városok turizmusa, ami a teljes turisztikai forgalom 1/5-ét adja, 71 százalékos visszaesést szenvedett el 2021-ben. Így nem csoda, hogy sok cég már megszüntette tevékenységét, és a közeljövőben vállalatok tömegei fogják követni példájukat.

Az olasz városok turizmusa, ami a teljes turisztikai forgalom ötödét adja, súlyosan megszenvedte a járványt

Fotó: 123rf.com

Elképzelhetetlennek tartják, hogy bármely gazdasági ágazat vállalkozásai ilyen mértékű forgalomvisszaesés után életben tudtak volna maradni, csak a turizmus-vendéglátás ennyire életképes, hogy még tartja magát a vállalkozások többsége.

Kutatóintézetük adatai szerint 148 millió turisztikai jelenlét tűnt el 2021-ben 2019-hez képest, azaz minden harmadik vendégéjszaka. A 115 millió kiesett külföldi vendégéj a külföldi forgalom 50 százalékának elvesztését jelenti, és még sajnos nincs vége, hiszen még sok beutazási korlátozás és tiltás van érvényben. Közben az ideiglenes támogatások csökkenése folyamatos, bár itt még trendfordulóra számítanak a kormányzat intézkedései kapcsán.