Az omikron variáns ismét visszavetheti a turizmust

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. december 09. 16:45

Miután a világjárvány okozta közel kétéves leállás után az országon sorban nyitni kezdtek és a nemzetközi turizmus ismét lassú javulásnak indult, az iparág újra megtorpanása kényszerült a koronavírus legújabb, omikron variánsa miatt.

Néhány hete tudjuk, hogy egy új, ellenállóbb és fertőzőképesebb koronavírus-variáns jelent meg a dél-afrikai régióban. A világ más részein az országok sorra zárták le határaikat a Dél-Afrikából érkezők előtt, majd egyre több szigorú szabályozást is újra bevezettek.

A japán bevásárlóközpontoktól kezdve a szentföldi idegenvezetőkön át az alpesi síközpontokig és a légitársaságokig, mindenkiben ismerős félelmet keltenek az újabb korlátozások a világban – írja a CBS News.

 

Nyitás után gyors korlátozások

Az Egyesült Államok alig egy hónapja nyitott meg a nemzetközi utasok előtt, de máris újabb szigorításokra kényszerültek, a tőzsdén pedig az iparág zuhanásba kezdett, amint kiderült, hogy egyre több országban jelent meg az új variáns. Az utazni vágyók ismét elkezdték lemondani külföldi útjaikat, a nyolc érintett afrikai országból pedig tilos belépni az USA területére. Hasonló intézkedéseket láthattunk Kanadában, több európai országban, de Izraelben és Japánban is, melyek szintén röviddel a korlátozások enyhítése után újra szigorítottak az omikron variáns miatt.

Míg a nyári és őszi határnyitások jó eredményeket hoztak a turizmusban a nemzetközi utazások beindulásával, az újabb variánsok megjelenése aggodalomra ad okot

Fotó: 123rf.com

Minden riadalom ellenére az omikronról keveset tudnak egyelőre a tudósok. Az kiderült, hogy gyorsabba terjed, mint a delta variáns, ugyanakkor még nem tudni, hogy súlyosabb megbetegedést okoz-e annál, illetve hogy képes-e kikerülni a védőoltásokat. Ennek ellenére az utazók és a kormányok is óvatosabban szemlélik az újabb mutáns terjedését, nehogy úgy járjanak, mint az első hullám alatt, amikor a lassú reakció miatt teljes országoknak kellett bezárniuk, kijárási korlátozásokat bevezetniük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az utazási tilalmaknak korlátozott a hatása, inkább csak "súlyos terhet rónak az emberek életére és a megélhetésükre." Más szakértők szerint az utazási korlátozások valóban nem tartják távol az újabb variánsokat, de több időt adhatnak az országoknak arra, hogy beoltassák az embereket.

 

A turisztikai cégek visszaesést várnak

A korlátozásoknak azonban súlyos ára van: a turisztikai vállalatok ismét elkezdték megérezni az utazások számának csökkenését. A londoni székhelyű easyJet légitársaság kedden közölte, az utazási korlátozások negatív hatása a téli foglalásokra már tetten érhető, bár Johan Lundgren vezérigazgató szerint a kár még nem olyan súlyos, mint a korábbi hullámok során. A SAS Scandinavian Airlines vezérigazgatója azt mondta, hogy a téli kereslet egyelőre felfelé ível, de most kell "kitalálni, hogy mit jelenthetnek a jövőre nézve az új variánsok" és hogyan kezelhetik majd őket.

Izrael azon döntése, hogy lezárja az országot a külföldi látogatók előtt, a hanukai és karácsonyi ünnepekre való felkészülés közben, rendkívüli mértékben sújtja az ország idegenforgalmi iparát. Az ország csak novemberben nyitotta meg kapuit a turisták előtt 2020 márciusa óta először.

Eközben a járvány miatt a külföldi turizmus a teljesen lezárt Japánban a 2019-es 32 millió látogatóról tavaly 4 millióra zsugorodott, és ez a tendencia idén is folytatódott. Az omikron variáns miatt az ország megszigorította a külföldi utazókra vonatkozó tilalmát, és arra kérte a légitársaságokat, hogy december végéig ne fogadjanak el új foglalásokat az országba érkező járatokra. Az ország korábban visszavonta az utazási korlátozások enyhítését, amely mindössze három hétig volt érvényben.

Európában az alpesi síközpontok is aggódnak, hogy miként tudnak megfelelni az olyan követelményeknek, mint például annak biztosítása, hogy minden síelő oltott vagy gyógyult legyen, illetve negatív legyen a vírustesztje. Ausztria jelenleg is zárva tart egészen december 12-ig (a tartományok szakaszos újranyitásáról itt írtunk), a turisztikai célú beutazást nem engedélyezik.

 

A karácsonyi last-minute foglalások is visszaesnek

A Covid-19 új omikron változatának megjelenése és a terjedésének lassítását célzó lezárások és utazási korlátozások valószínűleg visszafogják a last minute utazások iránti keresletet is az ünnepi szezonban. A ForwardKeys repülőjegy-adatelemző szerint már októberben elkezdődött egy visszaesés a jegyvásárlásokban, de az omikron tovább súlyosbított rajta. A cég szerint hasonló a helyzet a delta változat márciusi megjelenése után megfigyelthez.

Az mfor.hu cikke szerint a Wizz Air is érzi az új vírusvariáns negatív hatásait, a növekvő esetszámok és az emiatt több országban újra bevezetett korlátozások miatt a közeljövőre irányuló foglalások száma csökken, bizonyos országokban – Izraelben, az Egyesült Királyságban és Marokkóban – pedig már az omikron variáns megjelenése miatti keresletcsökkenés miatt kellett a járatszámokat lejjebb vinniük. A cég ennek ellenére továbbra is bizakodó a karácsonyi időszakkal kapcsolatban.

 

Elbizonytalanodó vendégek

A turizmus.com megkérdezte Baldauf Csabát, az MSZÉSZ elnökét, hogy a hazai szállodák érzik-e a külföldön tapasztalható lassulást és lemondásokat az év végi foglalásokban. A szállodaszövetség elnöke szerint míg Budapesten fellendülés észlelhető az utóbbi hetekben, főként a környékbeli lezárások és a karácsonyi vásárok elmaradása miatt, a vidéki szállodák, melyek leginkább a családokra építenek, egyre több lemondást és csökkenő foglalási kedvet tapasztalnak, így a karácsonyi, újévi időszakban sem várható fellendülés. A lemondások okát azonban nem az omikron megjelenésének, inkább az általános járványhelyzetnek tudja be.

Lázár Judit, a MABEUSZ elnöke szerint szintén nem az omikron hatását nyögi a magyarországi beutaztató ágazat, hanem a bizonytalanságot: "Miután a környező országokat lezárták, a turisták elbizonytalanodtak, hogy vajon Magyarország mikor követi őket, így sok lemondásunk volt." Míg a szeptember–október szép eredményeket hozott a beutaztatóknak, a csoportos utakat sorra mondják le, vagy tolják el a téli időszakban. A szervezett utakban a beutaztató irodák nem várnak számottevő növekedést a következő időszakban, csak az egyéni utazóknál.

A rendezvényszervezők már az omikron berobbanása előtt is arra hívták fel a figyelmet, hogy a helyzet romlik számukra az egészségügyi ágazatba tartozó szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartásának tiltása miatt. A MaReSz szerint az omikron variáns megjelenése óta fokozódik a bizonytalanság a rendezvényszektorban, sorra mondják le az év végi rendezvényeket a megrendelők, a céges rendezvényállomány ismét drasztikusan, egyik hétről a másikra bezuhant.

Mindebből az látszik, hogy míg a nyári–őszi nyitások rendkívül jó számokat hoztak a turizmusban, a delta variánshoz hasonlóan az újabb és újabb variánsok megjelenése ismételten megtorpanásra készteti a szektort – főként a szigorodó, nem egységes beutazási szabályok, határzárak és lezárások miatt.