Az online térbe költözött a Szépművészeti és az MNG

Forrás: turizmus.com

 2020. november 19. 09:36

A járványügyi korlátozások miatt bezárt a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, de az online térben számos izgalmas tartalmat kínálnak az intézmények.

A múzeum egyedülálló színházi programja, a Textúra is megtekinthető az interneten, emellett tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek és oktatási segédanyagok is elérhetőek otthonról a múzeumok honlapján.

A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria célja, hogy alkotásait, kiállításait digitálisan is bejárhatóvá tegye, és olyan háttértudást biztosítson ezeken a site-okon, amelyek lehetővé teszik, hogy akár az iskolai oktatásban is hasznosuljanak.

Virtuális kirándulástippek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében

Fotó: MNG

Eddig több mint kétszázezer virtuális látogatója volt már a Magyar tájak című digitális tárlatnak, amely a történelmi Magyarországot nemzeti festészetünk legnagyobb mestereinek munkáin keresztül mutatja be.

Az intézmények honlapjain megtekinthetők a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című megújult kiállítás és magyar barokk művészetet bemutató virtuális tárlat is.

Az egyik legismertebb magyar festmény, Szinyei Merse Pál Majális című alkotásának részletes bemutatása is megtalálható már a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumában.

Az intézmény honlapjáról elérhető aloldal az 1873-ban készült neves alkotást mutatja be, így otthonról is megismerhetjük a festmény minden részletét, ugyanakkor az alkotáshoz kapcsolódó digitális tartalom segédanyagként is felhasználható az általános és középiskolai oktatás során.

Ezek mellett számos, az oktatásban is használható tartalmat találnak az intézmények oldalain, így angol nyelvleckét, játékokat, kvízeket, múzeumpedagógiai feladatokat is kínálnak a múzeumok, de akár – a Dürer kora című tárlatot bemutató - élő tárlatvezetésekre is bejelentkezhetnek az érdeklődők.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG Facebook oldala pedig naponta kínál új tartalmakat, hogy látogatók otthonukban is élvezhessék a múzeumi élményt.

A decemberre tervezett Múzeum+ estek sem maradnak el teljesen, december 10-én a Szépművészeti Múzeum oldalán lesznek megtekinthetők a Bronzino életéhez kapcsolódó előadások és tárlatvezetések, december 3-án pedig a Magyar Nemzeti Galéria mutatja be Szinyei életművéhez kapcsolódó online programjait.

https://www.szepmuveszeti.hu/muveszet-otthonrol/

https://mng.hu/muveszet-otthonrol/