Az örökségvédelem és a turizmus egri példája

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 23. 16:50

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület június 21-27 között Egerben tartja az egykori neves építész és művészettörténész, Román Andrásról elnevezett műemlékvédelmi nyári egyetemét.

A hét országból érkezett szakemberek – többek között építészek, közgazdászok, művészettörténészek, civil szervezetek képviselői – ezúttal az európai örökségről és az örökségturizmusról hallgatnak meg előadásokat és cserélnek véleményt. A program részeként Egerben, a városházán, a hevesi megyeszékhelyen folytatott örökségvédelemmel és a turizmus szerepével ismerkedtek meg. Prezentációjában Habis László polgármester arról beszélt, hogy Eger idegenforgalmi vonzerejéhez mennyire járulnak hozzá az épített műemlékek, a gyógyvizek és a gyógyfürdők, a borok, valamint a különféle programok.

Egri belvárosi panoráma a megújult Minorita templommal

Fotó: Mentusz Károly

Hangsúlyozta, hogy nemrég fejeződött be a belvárosi rekonstrukció, melynek során az értékes régi épületeket megújították. Így például új köntöst kapott az európai hírű barokk Minorita templom, a Kálvin-ház és az Irgalmasrendi kápolna, továbbá a Hotel Senator Ház homlokzata, valamint a Dobó tér is. Megmentették és a városba látogató turistáknak látogathatóvá tették a Valide Sultana török gőzfürdő romjait is. Az Eger- patak partján levő Szúnyog köz területén pedig létrehozták a Végvári vitézek terét, ahol Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth-díjas művész szoborkompozícióját helyezték el. A vár is folyamatosan megújult, így például rendbe tették a kálváriát, illetve a föld alatti kazamatát, amely kiállításaiban is megújult. A munkák a következő időszakban is folytatódnak a várban. A belvárosban pedig újabb fejlesztésekkel újul meg az Eszterházy tér, Nagypréposti-palota, valamint várhatóan az ikonjairól híres Rác-templom is.

A végvári vitézek tere Egerben

Fotó: Mentusz Károly

Ezután Rázsi Botond alpolgármester az Eger Brandról beszélt. Kiemelte a város imázsának jelentőségét és további erősítését. Többek között a vár népszerűségét bizonyítja, hogy ma már évente 400 ezeren látogatót fogadnak. A szakértők a korábbiakhoz képest hatékonyabb kommunikációt folytatnak, fesztiválokat és látványos kulturális programokat szerveznek. A város idegenfogalmában fontos szerepet tölt be a  Feszt! Eger, a Bikavér Ünnep, valamint Végvári Vigasságok is. Az összefogásnak köszönhetően Eger elnyerte az Országos Városmarketing-díjat. A továbbiakban a hevesi megyeszékhely főépítésze,  Rátkai Attila a helyi termálvizek jelentőségét méltatta. Kiemelte az építészetileg is különleges Bitskey uszoda és a Török fürdő fontosságát. Ugyanakkor jelezte, hogy hamarosan befejeződik a nagy múltú Bárány uszoda újjáépítése is, melynek közelében sportszállót és parkolóházat is terveznek. Sőt, a következő években úszó- és vízilabda központot is létrehoznak. Immár több mint három és fél évtizede működik a megyeszékhelyen az Egri Városszépítő Egyesület. A civil szervezet tevékenységét Sós István elnök mutatta be. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan felkutatták a történelmi értékeket és közreműködtek azok megóvásában. Ebben főleg a kis- és a középvállalkozások játszottak aktív szerepet. Példaként említette, hogy létrehozták az érsekkerti szökőkutat, szobrot állítottak Deák Ferencnek és felújították Gárdonyi Géza sírját a várban.

A megújult Kálvin ház

Fotó: Mentusz Károly

Mindezek mellett elkészítették a törökök elleni győztes 1552-es győztes várostromkor használt ágyúk másolatait is, amelyek látványos részei a nemzeti emlékhelynek. Eger arculatához hozzátartoznak fertálymesterek is, amelyek 1996-ban szerveződtek újjá – jelentette ki Várkonyi György, a testület főkapitánya. Jelenleg közel háromszázan tevékenykednek a különböző városrészek negyedeiben. Az egri fertálymesterek 2014-ben felkerültek az UNESCO Kulturális Örökségének jegyzékére. Zárszavában Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke köszönetet mondott a városvezetésnek, hogy több oldalról mutatták be Eger életét a megjelent szakembereknek. Jó példaként emelte ki az örökségvédelemben és turizmusban elért eredményeket a településen.