Az ország egyik legnagyobb vásártere jön létre Békéscsabán

Forrás: MTI

 2020. november 02. 11:07

A kormány hozzájárulása révén 8,2 milliárd forintot fordíthat Békéscsaba a helyi piac fejlesztésére a Modern városok program részeként. A dél-alföldi régió legnagyobb, legattraktívabb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca épül fel, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd.

Az összeget ütemezetten, 2020–2023 között, négy részletben kapja meg a békési megyeszékhely hazai költségvetési forrásból. A beruházással „új, modernizált városrész születik Békéscsaba szívében” – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.

Ekkora volumenű fejlesztés még sosem valósult meg Békéscsabán. A piacon évente 700-800 ezer ember fordul meg, egy forgalmasabb szombaton tízezer ember látogat ki; a környéken legalább ezer autó parkol.

A beruházással a környéken élők életminősége is javul, csökken a zsúfoltság, így a projekt  egyfajta városrehabilitációként is felfogható – mondta Herczeg Tamás.

A régió legnagyobb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca épül fel, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd

Fotó: 123rf.com

Új nagybani piacot és egy háromszintes, csaknem 300 jármű elhelyezésére alkalmas parkolóházat alakítanak ki, a jelenlegi nagybani piac helyén hatezer négyzetméteres, részben fedett vásárcsarnok épül, és a környező utakat és utcákat részben felújítják – közölte a Békéscsabai Városfejlesztési NKft. ügyvezetője.

Sódar Anita elmondta, a város feltételes közbeszerzést folytatott le, kiválasztottak két győztes kivitelezőt, akiknek a munkaterületet tíz nappal azután kell átadni, miután a kormány aláírta a támogatói okiratot.

Az új nagybani piacot mintegy nettó 210 millió forintért a helyi Galéria Invest Kft. alakíthatja ki, a vásárcsarnok és a parkolóház megépítését 750 napon belül a Swietelsky Magyarország Kft.-nek kell kiviteleznie nettó 7,7 milliárd forintból.

Az ügyvezető hozzátette: először a parkolóház és vele párhuzamosan az új nagybani piac építése kezdődik meg. Miután az új nagybanira kiköltöznek az árusok és a szolgáltatók, elkezdődhetnek a jelenlegi területen a munkálatok.

Hanó Miklós alpolgármester és Opauszki Zoltán turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott: a dél-alföldi régió legnagyobb, legattraktívabb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca épül fel, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd.

Békéscsabán a régi piaci vásárcsarnok a közelmúltban újult meg 770 millió forint uniós, TOP-forrásból.