Az ország első olvasókabinját építik Csingervölgyben

Szerző: Tisler Anna

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 31. 18:28

Az ország első olvasókabinját állítják fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív építész hallgatói Csingervölgyben, a parkerdőben. Az olvasókabint várhatóan szeptember végén vehetik birtokba a turisták.

A Studio B kurzus master 16 első évfolyamos hallgatója augusztus 28-án érkezett a Csingervölgybe, ahol egészen szeptember 4-ig dolgoznak naponta 10-12 órát.

Baló Dániel építész, egyetemi oktató kérdésünkre elmondta, hogy az egyéves kurzus keretein belül a hallgatók az első félévben kis csapatokban dolgozva terveztek különböző kabinokat, melyek közül az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program és a tanárok közösen választottak egyet. Ezt a második félévben kiviteli terv szintű kidolgozás követett úgy, hogy a hallgatók már a szükséges anyagokat is meg tudták rendelni hozzá.A feladat nem kicsi: egy 5 méter magas, 150 centiméter széles, 6 méter hosszú bivakszállással kombinált olvasókabint készítenek több köbméter fenyő fűrészáruból.A bivakszállás nem hagyományos értelemben vett szálláshely, nincs bekötve víz és villany, és nem rendelkezik berendezéssel sem, mindössze arra alkalmas, hogy hálózsákban vagy polifoamon eltöltsenek benne egy éjszakát a túrázók. Hasonló szállás elérhető máshol is az országban, a turisták által gyakran látogatott helyeken. A Csingervölgyben épített kabin azonban annyiban egyedülálló, hogy a belső tér egyben könyvtár funkciót is kapott.A betérők a gyertyán- és bükkfákkal tarkított hegyoldalt egy nagy ablakon keresztül az időjárás viszontagságától védve szemlélhetik.

olvasokabin

A hallgatók egy 5 méter magas, 150 centiméter széles, 6 méter hosszú bivakszállással kombinált olvasókabint készítenek

Fotó: Cernák Róbert

Az építmény 8 darab talajcsavaron áll, amelyeket már letettek a hallgatók. A kabin elülső, fedett-nyitott részébe be lehet ülni, gázmelegítőn teát készíteni, ételt melegíteni. A hátsó részben kényelmesen elfér egy felnőtt hátizsákkal, míg a másik két, emeletes ágyhoz hasonló szinten, ahova a beépített létrán lehet feljutni, szintén pihenhet egy-egy ember.A szerkezet két egymás felé fordított könyvespolc is egyben, az ötletgazdák reményei szerint a belső tér padlótól plafonig könyvekkel telik majd meg. A kabin becsületkönyvtár elvén is működhet: a könyveket el lehet vinni, elolvasás után visszavinni, megtartani, vagy akár másikat vinni helyettük. Az erdő szélén, gyönyörű természeti környezetben található építmény alkalmas a világ zajától való elvonulásra, kisebb baráti összejövetelre, meditációra.

olvasokabin

A szerkezet két egymás felé fordított könyvespolc is egyben

Fotó: Cernák Róbert

Az olvasókabin megvalósítására a Kristály-völgy Egyesület pályázott, melyre az EKF 2023 programtól kaptak támogatást. Ajka Város Önkormányzata a terület biztosításával nyújtott támogatást a projekt megvalósításához. Az olvasókabint várhatóan szeptember végén vehetik birtokba a turisták.