Az ország leghosszabb zipline pályáját építenék meg Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 14:33

Az ország leghosszabb, 1410 méter hosszú zipline, azaz átcsúszó pályáját építenék meg Budapesten, a János-hegy térségében.

A Natura 2000-es területre tervezett fejlesztés környezetvédelmi hatósági eljárását a napokban tűzte ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal – szúrta ki a Pénzcentrum.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint a ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú átcsúszó (zipline) pályát építene a XII. kerületben található János-hegy, Hunyad-orom és Zugliget térségében. A rövid ismertető szerint a pálya indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne. A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el (68,37 méter), és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné. A zipline pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át – áll a közleményben, amelyben azt is hozzáteszik, hogy a tervezett beruházással érintett teljes igénybevételi terület nagysága 15 113 négyzetméter lenne.

1410 méter hosszú átcsúszó kötélpályát építenének a Libegő szomszédságába

Fotó: 123rf.com

A dokumentum szerint a tervezett beruházás környezetvédelmi hatósági vizsgálatára azért van szükség, mert a "szabadidő eltöltésére szolgáló állandó létesítmény" védett természeti területen lenne, így a vizsgálat lefolytatása törvényi előírás. Az eljárást május 9-én indították el, és az ügyintézési határidő 45 nap, azaz a megvalósíthatóság elvi engedélyére, vagy az elutasítás tényére várhatóan június végéig kell várni.

Szintén a dokumentációból derül ki, hogy a pálya üzemeltetésében kulcsszerep hárulna a Libegőre, hiszen mind a felső állomás, mind az alsó állomás a Libegő felső, illetve alsó állomásáról lenne megközelíthető, és a jegyváltás, valamint az eszközök tárolása is erre a meglévő infrastruktúrára épülne. A hatásbecslési dokumentációban foglaltak szerint a projekt keretében viszont három kis alapterületű állomás kialakítására is sor kerülne.