Az ország legnagyobb blues fesztiválja érkezik Veszprémbe

Forrás: turizmus.com

 2022. november 25. 11:17

Magyarország történetének legnagyobb blues fesztiválját rendezik 2023. április 13. és 16 között Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben, ahol négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő és több mint 50 koncert, valamint kiállítások és workshopok várják a közönséget.

A négynapos esemény célja, hogy azok is megismerjék a bluest, akik eddig nem is sejtették, hogy a műfaj rajongói lehetnek, emellett a szervezők fontosnak tartják, hogy a zenészek kapcsolatot építsenek egymással és azokból spontán, különleges előadások szülessenek.

Az áprilisi esemény első tíz bejelentett előadója is mutatja, hogy a négy nap alatt műfaj legátfogóbb keresztmetszetét kapják meg a fesztiválozók Veszprémben. A Rick Estrin & The Nightcats nemcsak Amerikában, hanem világszerte a blues fesztiválok egyik legkedveltebb fellépője, amiben kiemelt szerepet játszik a frontember humorral átszőtt színpadi jelenléte is.

Rick Estrin & The Nightcats

Fotó: Veszprém Blues Fesztivál

A jövő blues-át hozza el Veszprémbe Buffalo Nicols. A fiatal énekes-gitáros hosszú éveken keresztül próbálta összehangolni ősei zenei hagyományát a kortárs blues élet normáival. Alkotói válságát egy hosszú hátizsákos utazás oldotta fel: Nyugat-Afrika és Kelet-Európa olyan hatást gyakorolt rá, amelynek eredménye az Év Debütáló Albuma lett 2022-ben.

Matt Schofield hitelességével, tudásával, dallamos játékával gitárosok generációinak egyik legmeghatározóbb mestere.

Sugar Blue

Fotó: Veszprém Blues Fesztivál

Nem kisebb jelzőt szoktak Sugar Blue-ra használni, mint a harmonika Jimi Hendrixe. Az utcazenészként indult művész egyszer a párizsi metróban zenélt, amikor Mick Jagger meghallotta, és rögtön meg is hívta a The Rolling Stones lemezfelvételére.

Olaszország legkiválóbb bluesgitárosa Roberto Luti a Playing for Change mozgalom egyik meghatározó alakja. Veszprémbe Luke Winslow Kinggel, New Orleans-i gitáros, énekes, zeneszerző, producer és dalszerzővel érkezik.

Korunk nemzetközi blues életének egyik legkiemelkedőbb alakja, Big Daddy Wilson is eljön Veszprémbe, ahogy a holland T-99 is, akit nár jól ismer a magyar közönség.

Luke Winslow King

Fotó: Veszprém Blues Fesztivál

A műfaj megkerülhetetlen hazai szereplői közül Little G Weevil, a The Black Circle Orchestra és a Jambalaya is színpadra lép majd a fesztiválon.

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszínei a Hangvilla termei és az Expresszó lesznek, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják majd az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódium-beszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik majd valóban felejthetetlenné és egyedülállóvá a fesztivált.