Hazánkon a világ szeme az Oscar-jelölés miatt

Forrás: MTI

 2017. január 26. 11:57

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének Oscar-díjra jelölése azért is fontos, mert a Saul fiához hasonlóan felhívja a figyelmet arra, hogy van egy kis ország, ahol érdekes filmeket készítenek sorozatban, egymás után - mondta Szabó István Oscar-díjas rendező.

Szabó István hozzátette, hogy a magyar filmgyártás egy hosszabb, nehezebb időszakon van túl, most azonban van számos tehetséges fiatal és ez a legfontosabb.

"A mi generációnk megtanult filmet készíteni, fáradtságos munkával, ahogy az ember egy nyelvet megtanul, a mostaniaknak azonban ez az anyanyelvük, ők már gyerekkorukban ebben a világban szocializálódtak, a képek nyelvén tudnak beszélni" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani filmes generáció a filmet mint kifejezési eszközt tökéletesen és egyéni módon tudja használni.

"Most már csak az a kérdés hogy mit mondanak. Ha olyasmit mondanak, ami érdekli a világot akkor oda fognak figyelni ránk"

A Saul fián és a Mindenkin kívül az utóbbi időben számos olyan film készült, amely ugyancsak megérdemli, hogy elismerően nyilatkozzanak róluk.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik és egy iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

A 89. Oscar-díjátadó gálát február 26-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.