Az ősi Kína kincsei az Iparművészeti Múzeumban

Forrás: MTI

 2015. február 08. 12:05

A birodalmi központokra koncentrálva tekinti át ötezer év kínai művészetét az Iparművészeti Múzeum pénteken megnyílt, Az ősi Kína kincsei című kiállítása, melynek látogatói két életnagyságú agyagkatonával is találkozhatnak.

Ha meg akarjuk érteni a mai Kínát, közelebb kell jutni a múltjához is – hangsúlyozta a kiállítás pénteki megnyitóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint különös üzenetet hordoz, hogy itt van Csin Si Huang-ti császár cseréphadseregének két katonája: „nemcsak a jelent és a jövőt kell védelmezni, hanem a múltat is; a közös és a saját múltat is, ezt üzeni a nagy kínai uralkodó sírját védelmező agyaghadsereg". Keletről jöttünk, nyugat felé tartunk, de sosem felejtjük el, hogy keletről jöttünk – emelte ki a miniszter, hozzátéve: „ez fontos tudás a kínai–magyar barátságban, hiszen a gazdasági és mindenféle kapcsolatok igazi tartalmát a kultúra tudja megadni".

Mint emlékeztetett, eredeti kínai agyagkatonákkal utoljára 1987-ben találkozhatott a magyar közönség, ezért komoly eredmény, hogy ezek az egyedülálló műtárgyak ismét láthatók Budapesten. 2013 májusában írták alá kínai kollégájával azt a kulturális munkatervet, amely Az ősi Kína kincsei című kiállítást is lehetővé tette, és számos más eseményhez biztosít keretet.

Fotó: Máthé Zoltán

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete elmondta: az elmúlt 65 évben a két ország hivatalos kapcsolatai folyamatosan fejlődtek, az utóbbi években különösen gyorsan. Kína Magyarország EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a 9 milliárd dollárt is elérte a kétoldalú kereskedelem, míg a kínai partnerek több mint 3 milliárd eurót fektettek be Magyarországon.

Nagyszerű együttműködés alakult ki kulturális téren is: egész Európában Budapesten nyílt az első kínai–magyar két tannyelvű iskola, három Konfuciusz Intézet működik, és a negyedik is épül, az ELTE-n megnyílt továbbá a régió első kínainyelvtanár-képző központja – emlékeztetett a nagykövet. Sanghajban 2013 végén Munkácsy Mihály és kortársai festményeiből rendeztek nagy kiállítást, amely most Pekingben látható.

Fotó: Kovács Tamás

Cso Ming, a budapesti tárlatot szervező Art Exhibitions China igazgatóhelyettese elmondta: az április 19-ig látható kiállítás három múzeum kincseiből több mint 150 műtárgyat vonultat fel, többek között két eredeti agyagkatonát Csin Si Huang-ti császár sírjából. Az anyag lefedi a neolitikumtól a 18. századig terjedő időszakot, bemutatva a kínai történelem, vallás és mindennapi élet elmúlt ötezer évét.