Az összefogás jegyében rendez ingyenes koncerteket tizenhárom magyar város

Forrás: MTI

 2022. május 21. 14:20

Tizenhárom városban rendez ingyenes koncerteket június 3-tól 5-ig a Grand Opening – Összefogás című eseményen a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége és tagszervezetei.

A klasszikus zenét és a kultúrát ünneplő hétvégét a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a Tiszta zene, tiszta forrásból szlogennel szervezi meg. A nagyszabású eseménnyel a tagság összefogását kívánják hangsúlyozni, küldetésnek tekintve a zene összetartó és békét hirdető erejét – közölte a Margitszigeti Színház.

A tizenöt, többségében szabadtéri komoly- és kortárs zenei koncert a művészeti fesztiválok tizenhárom városának főterein vagy emblematikus helyszíneken valósul meg.

A közönség hangulatos nyárindító koncertekkel találkozhat Budapesten három helyszínen, a Budai Vár Csikós-udvarában, a Zenetudományi Intézetben és a margitszigeti Kristály Színtérben, Szentendrén a Művelődési Ház hangulatos kertjében, Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára Színháztermében, Sopronban a Nagyboldogasszony-templomban, Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban, Egerben az Egri Érseki Palota udvarán, Kőszegen a Jurisics Várban, Gyulán az Erkel Ferenc téren, Kecskemét főterén a Romkertben, Debrecenben a Nagyerdei Parkban, a Békás-tó stégen, a Gödöllői Művészetek Házában, Kaposváron a Kossuth téren, valamint Pécsen a Jókai téren.

Az Egri Érseki Palota udvarán is lesz egy koncert

Fotó: Egri Érseki Palota / Facebook

A vállalkozás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NKA támogatásával jön létre. Az egy-egy órás klasszikus zenei koncertek szervezői törekednek arra, hogy az adott helyszín eseményei a helybéli művészekkel, fiatal tehetségekkel valósuljanak meg.

A koncertek repertoárjának összeállítása során külföldi és hazai szerzők műveiből válogattak, évfordulós zeneszerzőket is ünnepelve. Így került előtérbe Kodály Zoltán munkásságának bemutatása, és a kínálatban felcsendülnek Haydn, Sztravinszkij, Rossini, Debussy, Kálmán Imre, Lully és John Williams művei is.

A részletes program a www.artfestivals.hu-n olvasható.