Az újraéledő Tisza-tó

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. január 29. 10:59

Az utóbbi tíz évben a turisták körében újra népszerűvé vált a Tisza-tó, a fejlesztések hatása egyértelműen pozitív.

A mesterséges víztározót a Tisza duzzasztásával a hetvenes évek elején hozták létre. A természet aztán szép lassan birtokba vette a tavat, és kialakult hazánk egyik legszebb ökoturisztikai helyszíne, ahol különleges növény- és állatvilág várja a vízpart szerelmeseit. Korábban nemcsak a hazai turisták körében volt felkapott célpont, hanem Németországból, Hollandiából is nagy számban érkeztek vendégek, akik közül sokan házat vásároltak, és letelepedtek a Tisza-tó partján. A válság idején a közkedvelt turisztikai attrakciók elnéptelenedtek, nem volt pénz a beruházásokra, a látogatók közül sokan elpártoltak.

A természeti és az épített környezet harmóniája

Az elmúlt évtizedben a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen fedezik fel újra a régiót. A poroszlói Ökocentrum a Tisza-tó víz alatti világának ökoszisztémáját tárja a látogatók elé, és egyben ez az ország egyetlen olyan óriásakváriuma, amely édesvízi halakat mutat be.

A vízimádókat a tó körüli szabadstrandok, a tiszafüredi termálfürdő, az abádszalóki vízisportcentrum vagy a kiskörei hallépcső várja. Óriási vonzerő lesz, ha idén bezárul a 70 kilométeres kerékpáros körgyűrű a tó körül. A forgalomtól elzárt és szinte teljesen sík kerékpárúton már tavaly is megduplázódott a biciklis turisták száma, körülbelül 60.000-en tekerték itt vasparipájukat. Ha elkészül a körgyűrű, akár 100.000 kerékpáros látogatóra is számíthatnak.

Lovon, vízen, levegőben

A sarudi strandon 2017-ben adták át Európa második legnagyobb vízi játszóterét, egy 2.000 négyzetméteres, 30 elemből álló úszó játékszigetet.

Európa legnagyobb vízi játszótere

Fotó: Élményfalu Sarud

A Szallas.hu versenyén szerzett szavazatok alapján az ország második legnagyobb turisztikai attrakciójává választották. A Tisza-tó egyetlen homokos strandját is itt alakították ki. Az Élményfalu kikötőjében evezősbázis épül, vízivándortáborokkal és 20 vitorláshajóval várják a gyerekeket. Tavaly készült el az ország legnagyobb szabadtéri trambulinparkja, és Sarudon található a Tisza-tó minősített 3 patkós lovardája is, ahol ősmagyar hucul lovakkal tanítják a gyerekeket lovagolni.

„Közösséget építünk”

Horgászni érkeztem ide bő tíz évvel ezelőtt, és annyira magával ragadott a hely, a természeti környezet, hogy visszatértem, és ma már azon dolgozom, hogy minél gyorsabban fejlődjön ez a régió—meséli sarudi idegenvezetőm, Kücsön Gyula.

Strand, Sarud

Fotó: Élményfalu, Sarud

Minden település igyekszik megtalálni a saját turisztikai arculatát, és szolgáltatásait — mondja. Sarudon az Élményfalu egyik célközönsége a legifjabb generáció, akiknek a virtuális világgal szemben a megélhető, kézzelfogható természetet és aktív élményeket kínálnak.

Tervezik a Játékerdő létrehozását, ahol népi játékokkal, szokásokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Cégeket, csapatokat, baráti társaságokat is várnak, akik együtt fedezhetik fel a természetet, miközben jobban megismerik egymást is.

Sarudon is gond a munkaerőhiány, ennek kezelésére az idősebb, nyugdíjas generációt is megszólítják, akik örömmel adják át mindazt a tudást, tapasztalatot, amit életük során felhalmoztak, és a turizmusban végzett munkájuk során minden nap közösségi élményt is kapnak.