Az USA zárva, nekünk, itthonról mindenképpen

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 11. 17:17

Legkevésbé sem volt jókedv a Discover America Committee, az USA-ba utaztatásban érdekelt magyarországi vállalkozások egyesületének budapesti közgyűlésén.

Az elsősorban utazási irodákat, hajótársaságot és légitársaságot tömörítő egyesület augusztus 11-i rendezvényén megjelent Christopher D. Vogt, az USA nagykövetségének konzulja is.

A kérdésekre válaszolást is vállaló politikus elmondta, hogy legkevésbé sem politikai kérdésben kell megnyilvánulnia, ráadásul nagyon kevés támpont segíti ebben. Az USA-ba beutazást gyakorlatilag megtiltó rendelkezések nem szolgálják a jelenlegi kormány érdekeit. Jellemző, hogy annyira nagy az egészségügyi kockázat, hogy pillanatnyilag egyetlen politikai erő sem kezdeményezi a beutazások könnyítését.

Pedig, az amerikai gazdaság hatalmas károkat szenved el, hiába erős hagyományosan a belföldi turizmus, éttermek és szállodák sora tart zárva, jellemzően a nagyvárosokban.

Christopher D. Vogt a képen balról a harmadik a Discover America Committee néhány tagjának válaszol

Fotó: turizmus.com

Magyar állampolgárok beutazási esélyeiről szólva elmondta, hogy technikailag nem vonták vissza sem az érvényes vízumokat, sem az ESTA beutazási engedélyt, de senki ne induljon útnak, a nagykövetségtől kért speciális engedély nélkül, mert nagy valószínűséggel a tengerentúli légi járatra sem tud majd feljutni.

Magyar, illetve schengeni fejjel gondolkodva nehezen érthető, hogy nem csak nem rendszeresítették a repülőtéri gyorsteszt intézményét, hanem az európai felszállást közvetlenül megelőzően beszerzett, negatív teszt sem jelent garanciát arra, hogy az illető beléphet majd az Egyesült Államokba.

A kevés, kivételes eset közé tartozik az USA számára kiemelten fontos üzleti út, az amerikai állampolgár ápolására történő odautazás, vagy a tanulmányok megkezdése, egyetemisták számára. Ugyanakkor sem esküvő, sem temetés, sem nagyon beteg rokon meglátogatása nem kellő indok.

Kérdésre válaszolva, ha nem is bátorított senkit, de elképzelhetőnek nevezte, hogy beengedik az USA-ba azt a schengeni állampolgárt, aki az odautazását megelőzően, bizonyítottan két hetet tölt egy olyan országban, amelyik nincs a tiltólistán. Ilyen például Törökország....

Aki pedig mégis bejut az USA-ba, annak számolnia kell azzal, hogy ahány állam, annyiféle szabályozás lehet érvényben.

Ezek után érthető, hogy a legkevésbé sem bizakodó az a tucatnyi vállalkozás, amelyik erősen érdekelt az USA-ba utaztatásban. Pedig, ahogyan Farkas Miklós (Lupus Travel), az egyesület elnöke beszámolójában elmondta, kedvező előjelekkel indult az év, hiszen 2019-ban első ízben ítélt meg marketingtámogatást a DAC-nak a Brand USA nevű, az ottani, nemzeti marketing szervezetnek megfelelő intézmény. A pénz jelentős része az egyesület számláján várja, hogy a 2020. évi, még éppen megtartott Utazás kiállítás után, újabb reményt keltő akciót segíthessen, legalább 2021-ben.

Ma még az is csak remény, hogy az USA évente megrendezésre kerülő beutaztató workshopja, a Pow Wow jövő nyáron már nem marad el, úgy ahogyan ebben az évben....