Azonnali mentőcsomagot követelnek Ausztriában a turisztikai vállalkozások

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 08. 11:29

A szövetségi kormány szeptember 7-ei ülésén követően bejelentette, hogy terveik szerint december 1-jétől árféket vezetnek be a lakossági áramra. 2024. június végéig tervezik fenntartani a támogatást.

A tervezett szabályozás értelmében 2900 kilowattóra éves fogyasztásig a kilowattóránkénti árból a 10 cent feletti rész maximum egyharmadát vagy 30 centet térítene meg a központi költségvetés, amelyre 3-4 milliárd euró nagyságú összeget terveznek elkülöníteni a büdzsében, így a nemzetgyűlés jóváhagyására is szükség lesz az intézkedéscsomag életbe léptetéséhez – olvasható a GD Consulting szakmai blogjában.

Az osztrák kormány már a bevezetendő ártámogatás kiszélesítésén is dolgozik, amely a három főnél nagyobb létszámú háztartások megsegítésére irányulna. A kormány adatai szerint 2900 kWh az átlagos osztrák háztartás áramfogyasztásának mintegy 80 százaléka.

Ausztriában a gazdasági élet szereplői is kompenzációt követelnek az elszabadult energiaárak miatt

Fotó: 123rf.com

Mindeközben a gazdasági élet szereplői is kompenzációt követelnek az elszabadult energiaárak miatt. Robert Seeber, az osztrák gazdasági kamara (WKO) turisztikai szakosztályának vezetője azonnali mentőcsomagot követel a turizmus területén tevékenykedő vállalkozások számára is. Érvelése szerint a világjárvány által leginkább sújtott ágazat versenyképességének megőrzése és sok esetben a szó szerinti túlélése érdekében a lakossági támogatáshoz hasonló, azonnali és célzott mentőcsomagra van szükség a szektorban. Különösen az energiaigényes wellness-szállodák és fürdők veszélyeztettek, így megsegítésük nem tűr halasztást – olvasható a WKO közleményében.