Vakcinacsoportokat fogadna az orosz Inturiszt Ázsiából és Latin-Amerikából

Forrás: MTI

 2021. március 03. 12:00

Az orosz Inturiszt utazási iroda bejelentette, hogy a Szputnyik V vakcina beadását igénylő külföldi turistákat szándékozik beutaztatni Oroszországba.

Viktor Topolkarajev, a cég vezérigazgatója február végén bejelentette, hogy elsősorban ázsiai és latin-amerikai, 100 főt meghaladó létszámú csoportok lennének készek Oroszországba utazni az oltásért. Az elképzelés megvalósításának legfőbb akadálya a szigorú beutazási rend.

Oroszországba jelenleg csak 21 ország – Törökország, Tanzánia, Svájc, az Egyesült Arab Emírségek, a Maldív-szigetek, Egyiptom, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Dél-Korea, Szerbia, Kuba, Japán, a Seychelle-szigetek, Etiópia, Vietnam, India, Katar, Finnország, Görögország és Szingapúr – állampolgárai utazhatnak be szabadon.

Mindenki másnak nyomós érv kell ahhoz, hogy belépjen az országba. A "zárt" országokból való beutazást kormányrendeletek szabályozzák. A határt szabadon léphetik át a diplomaták és családtagjaik, a külföldi szakértők, a gyámok és gondozók, valamint azok, akik orvosi ellátás céljából utaznak be az országba.

Azonban a belépés önmagában nem jelent garanciát a vakcinához való hozzáféréshez, Oroszország számára továbbra is saját állampolgárainak beoltása az elsődleges cél. Az oltás felvételére az állami szolgáltatások honlapján lehet bejelentkezni, de az oltópontokon be kell mutatni a személyi és lakcímigazolványt, valamint a kötelező egészségügyi biztosítást. Külföldi állampolgároknak állandó vagy ideiglenes lakhatási engedéllyel és hivatalosan bejegyzett lakcímmel kell rendelkezniük.
Külföldi turistának a védőoltást megkapni elsősorban a bevásárlóközpontokba kihelyezett oltópontokon lehet esélye.

Oroszországban az elsődleges cél továbbra is az orosz állampolgárok beoltása

Fotó: 123rf

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdán Novoszibirszkben újságírók előtt kijelentette, hogy Oroszország júliusra érheti el a kollektív immunitást. Egy nappal korábban Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a lakosság 60 százalékos átoltottsága augusztusra érhető el.

Murasko közölte, hogy az országban már több hete folyamatosan csökken a megbetegedések száma, de a járvány harmadik hullámának elkerüléséhez szükség van az egészségvédelmi előírások betartására.
Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 535-tel, a halálos áldozatoké 452-vel emelkedett. Az R-szám 0,97, a napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 12,5 százaléka tünetmentes.