A Badacsony továbbra is egész évben nyitva

Forrás: turizmus.com

 2022. november 30. 16:04

Míg az energiaválság miatt országszerte több intézmény, szálloda és étterem volt kénytelen ideiglenesen vagy végleg bezárni az elmúlt időszakban, Badacsonyban továbbra is minden megszokott szolgáltatás elérhető, és a szolgáltatók télen is várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében télen és tavasszal is folytatódnak a szakvezetéses bor- és élménytúrák.

 

Badacsony borközelből

Aki alaposabban szeretné megismerni a borvidék gazdag szőlő- és kultúrtörténetét, illetve kiváló pincészeteit, annak az egyesület a Badacsony „Borközelből" eseményeit ajánlja: a bortúrák résztevői minden alkalommal három helyi pincészetet járnak be, ahol 9 különleges bor kóstolása mellett a helyi termelők finomságai is terítékre kerülnek.

Az aktív kikapcsolódást keresők élménytúrákon szakavatott túravezető segítségével fedezhetik fel a borvidék ismert nevezetességeit, bejárhatják a Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, közben megismerhetik a régió történelmi értékeit, állat- és növényvilágát is. Decemberben tökéletes alkalom erre a különleges hangulatú Téli Holdfénytúra, vagy az év utolsó napján az Óévbúcsúztató túra, ahol a közel háromórás séta közben arra is fény derül, hogy az év során miért éppen ekkor ülhetünk le nyugodtan a Rózsakőre háttal a Balatonnak.

A téli Badacsony

Fotó: Varga Norbert

A régió ízeit nagy múltú, vagy éppen újonnan megnyílt, színvonalas vendéglátóhelyeken kóstolhatják meg a kirándulók, de a Káptalantóti Liliomkert Piacot sem érdemes kihagyni, ahol egész évben vasárnaponként igazi ritkaságok, friss zöldségek és jobbnál jobb kézműves termékek között válogathatnak kedvünkre.  A piacozók másik nagy kedvence a hegymagasi piactér, ahol a helyi finomságok mellett gyermek-, és felnőtt programok is lesznek az adventi időszakban.

 

Folyatódik a Borbarangolás

Az őszi-téli szezon a már hagyományossá vált Borbarangolás rendezvénysorozattal indult a borvidéken. Novembertől egészen jövő május végéig, 22 szombaton át összesen 15 helyszínen, közel 100 kiváló badacsonyi bort ízlelhetnek meg a borszeretők. Mindezt különleges gasztronómiai élmények, zenés és kulturális programok kíséretében.

Az ínyencek számára szintén jó hír, hogy 2022 őszétől újraindult a Gasztrohegy, ahol április végéig közel 10 vendéglátóhely közreműködésével, 7 tematikus gasztrohétvége alatt a Badacsony olyan arcát lehet felfedezni, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban tapasztalható.

Izgalmas ízekkel vár a Badacsony

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

Ez a programsorozat az egész évben nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek kezdeményezése 2017 őszén indult útjára azzal a célkitűzéssel, hogy felhívja a főszezonon kívüli időszakban is a látogatók figyelmét a hegy gasztronómiájának felfedezésére.

"Minden hónapban egyszer, tematikus gasztrohétvége keretében Badacsony ikonikus vendéglátóhelyei várják a vendégeket, ahol az ízeken, illatokon és borokon keresztül alkalom nyílik lépésről lépésre, fogásról fogásra megismerni Badacsony jellegzetes gasztronómiáját. Előkóstolás előzi meg minden elkészített ételt, így garantáltan a legjobb minőségben kerül a vendégek elé minden egyes fogás" – nyilatkozta Nagy Miklós, a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Kisfaludy-ház, illetve a Neptun Panzió tulajdonosa és üzemeltetője.

 

Év végi programok

De a Gasztrohegy és a Borbarangolás mellett még számtalan más programot is kínál a borvidék az ide látogatóknak, csak néhányat említve: Mikulásváró hétvége és Karácsony előtti feltöltődés a Váli Birtokon; Badacsonytördemicen Forraltbor Főzőverseny; Családi Mikulás Nap, Adventi Vásár, majd Szilveszteri buli a Hableány étteremben; gyertyagyújtás az adventi koszorúnál, tematikus vezetett séták, Vince-napi borvacsora a Folly Arborétum és Borászatnál. A korcsolyázni vágyók december 9-től látogathatják Szigligeten a Várudvar Jégpályát.

Újévi csobbanás Szigligeten

Fotó: Kónicz László

A bátrabbak pedig az ábrahámhegyi strandon egy igazi pancsolással búcsúzhatnak el az óévtől, míg a szigligeti strandon január első napján egy újévi csobbanással köszönthetik a 2023-as évet.

A Badacsony aktuális turisztikai információról, programjairól, egész évben nyitva tartó szálláshelyeiről ezen az oldalon lehet részletesen tájékozódni.