Baglyok kapafejből és 3D-s festmények Pozsony félszigetén

Forrás: turizmus.com

 2018. december 20. 16:39

A karácsonyi vásár forgataga mellett Pozsonyban érdemes beiktatni programunkba a modern művészetek izgalmas színterét, a Dunára épített Danubiana múzeumot is.

A 2000-ben megnyitott Danubiana Európa egyik legfiatalabb, magán modern művészeti múzeuma. Pozsonytól mintegy 20 kilométerre délre, egy félszigeten fekszik, a dunacsúnyi raftingpálya szomszédságában. Egyedi a helyszín, ahol három ország – Szlovákia, Ausztria és Magyarország – határa találkozik, és egyedi az ókori római galériák formáját idéző, modern fehér központi épület is, amelynek letisztultságát gyönyörűen emeli ki a környező romantikus természeti táj és a szélesen hömpölygő Duna. A folyó látványa a hatalmas üvegfalakon át bekúszik az épületbe is, kitágítva a látogató perspektíváját és különleges hátterül szolgálva több látványos vagy éppen meghökkentő szoborkompozíciónak.

A Duna látványa a hatalmas üvegfalakon át bekúszik az épületbe is

Fotó: turizmus.com

A gyűjtemény alapját főleg képek, grafikák és szobrok adják, de a kollekció folyamatosan bővül és változik. Az állandó anyag mellett most éppen négy szlovákiai művész időszaki kiállítás kéri figyelmünket, akik az európai szintéren is elismertek.

Nekünk ottjártunkkor legjobban a rozsnyói születésű Szentpétery Ádám tárlata tetszett, aki művészetében a geometria vizuális nyelvén fejezi ki magát – a 3D illúzióját megteremtve! Vibrálóan színes festményeinek absztrakt formái olyan hatást keltenek, mintha a sík tér meggörbülne, ezáltal a kör vagy ovális forma, becsapva a szemünket, testet ölt és „kigömbölyödik” a vászonból. Aki szereti Viktor Vasarely művészetét, Szentpéteryért is rajongani fog.

A 3D illúzióját keltik a szemet becsapó festmények

Fotó: turizmus.com

Szlovákia egyik legismertebb művészének világába is beleshetünk most a Danubianában. A szobrász Milan Lukáč nem szokványos szobrokat készít, előszeretettel ábrázolja állatokon keresztül a különféle jelenéseket, amihez hétköznapi funkciójú tárgyakat használ: láttunk például kapafejet, boronát, sarlót, ajtógombot bagollyá, kakassá vagy éppen malaccá átlényegülni. Kifejezetten szórakoztató felismerni az alkotóelemek eredeti funkcióját.

Művészi alkotássá átlényegült hétköznapi tárgyak

Fotó: turizmus.com

A harmadik alkotó, Karol Kállay nem csinált semmi meghökkentőt, egészen egyszerűen csak jó fotókat, az 50-es években ő újította meg a szlovák divatfotózást. A Danubiana most közéleti személyekről készített emberközeli portréfotóival tiszteleg a munkássága előtt – fekete-fehérben. A negyedik időszaki tárlaton a szobrász Peter Roller változatos anyagokból, kőből, fémből, fából formált szobrai mellett a művész rajzai is kiállításra kerültek.

Mind a négy kiállítás január 13-ig látogatható, de utána is érdemes figyelni a múzeum honlapját, mert nem kevésbé izgalmas időszaki tárlatok következnek, szebb időben pedig változatos programok helyszíne az épület körüli szoborpark.

A kortárs alkotók a múzeum körüli szoborparkot is benépesítik alkotásaikkal

Fotó: turizmus.com

A Danubiana alapítói Gerard Meulensteen holland műgyűjtő és művészetpártoló, aki anyagi támogatásával segítette az intézmény megszületését, és Vincent Polakovič szlovák galérista, ma a ház igazgatója. A múzeumot 2014-ben újabb épülettel bővítették a szlovák állam támogatásával, és további fejlesztését tervezik.

Kapcsolódó cikkek