Baktériumfertőzés miatt tilos fürödni az adriai olasz partoknál Goro és Cattolica között (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2022. július 29. 14:30

A riasztás július 26-án indult a regionális környezetvédelmi ügynökség vízmintavételét követően, amikor az eredmények azt mutatták, hogy az Escherichia coli értékei meghaladják a megengedett határértékeket.

A vizsgált 98 helyszín közül 28-on (Riminitől északra és délre, Goro és Cattolica között) lépte túl egyes baktériumok mennyisége a megengedett határértéket. A mintavételek alapján az említett partszakaszokon a tenger kétféle baktériumtól – az Escherichia coli és Enterococcusok – szennyezett – írja a news.italy-24.com.

Az érintett strandokon való fürdőzés akár súlyos fertőzéshez is vezethet, és különösen a gyermekekre veszélyes, akiknél hasmenést, hasi görcsöket, hányingert és hányást válthat ki.

Az érintett városok polgármesterei azonnal kiadták a fürdést tiltó rendeletet, kezdetben 28 partszakaszon, majd ez a szám mostanra 22-re csökkent az olasz lap beszámolója szerint.

A vízfertőzéssel érintett partszakasz

Fotó: news.italy-24.com

A szakemberek egyelőre találgatják a magas értékek okát, annyi biztos, hogy a rendkívüli meleg és a szárazság is  befolyásolja a tengervíz összetételét.

A helyi környezetvédelmi szervezet folyamatosan monitorozza a víz állapotát és amint a megfelelő mértékre csökken a koncentrátum, újra nyitják a strandokat, amelyek egyébként továbbra is üzemelnek: a napágyakat és napernyőket is használhatják a turisták.

*

Frissítve:

A hvg.hu arról számolt be, hogy feloldották az olasz strandokon baktériumfertőzés miatt elrendelt fürdőzési tilalmat az új mintavételezés után.

Rimini önkormányzata önálló elemzéseket is végzett a várostól északra fekvő hét területen, melynek eredménye szerint a víz „tökéletesen alkalmas a fürdésre”. Rimini polgármestere szerint valójában „nincs technikai vagy logikai magyarázat” a fertőzésre, azonban szakértők szerint a hőhullámnak tudhatók be a rossz adatok.

Az olasz sajtó úgy értesült pénteken, hogy a legfrissebb mérések szerint a vizek coli-baktériumszintje újra a határérték alá csökkent, ezért ismét engedélyezik a fürdőzést az összes érintett partszakaszon.

 

(Címlapfotó: 123rf.com)