Balaton Ünnepe – szeptember 17-én jön a nyárzáró fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 10. 12:14

Szeptember 17-én először rendezik meg a Balaton Ünnepét Balatonvilágoson a Club Aliga területén. Az esemény célja, hogy évente egyszer találkozzanak egymással mindazok, akik egész évben sokat tesznek a Balatonért: vendéglátók, szolgáltatók, szervezők, művészek és természetesen a közönség.

A fesztiválos hangulatú programban fél-egyórás koncerteket adnak azok a zenekarok, akiket az elmúlt évek-évtizedek során megihletett a Balaton. Érkezik a KFT, a Kelemen Kabátban, a Hősök, a Valmar, a Best of Balaton-kurátor Marsalkó Dávid csapata, a Halott Pénz pedig a balatoni szezon utolsó koncertjét adja. A műsort Ördög Nóra és Tilla vezeti.

 

Életműdíj

A Balaton Ünnepe eseményen mostantól minden évben életműdíjat adnak át annak, aki a 11 tagú kuratórium döntése szerint érdemes erre, évtizedek óta jelentős szerepet tölt be a Balaton turisztikai életében.

Csapody Balázs

Fotó: Nagyon Balaton produkció

2021-ben az életműdíjat Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa kapja. „A Balaton Régióban ma már egyre több a nívós étterem, többféle kategóriában. Az azonban nem kérdés, hogy a legnagyobb múltú, három évtizede működő Kistücsök Étterem minden évszakban megbízható és állandó színvonalat képvisel. Olyan minőséget és a legnemesebb értelemben vett vendéglátást, amely csak a legjobbakra jellemző. A Kistücsök nemcsak országszerte, de bárhol a világban megállná a helyét. Családi vállalkozás ez, amelyben a tulajdonos szerepe rendkívül fontos. A kuratórium egyhangú döntése volt, hogy 2021-ben első alkalommal Csapody Balázs kapja a Best of Balaton Életműdíját” – mondta el Lobenwein Norbert, alapító.

 

Melyik a Balaton Dala?

Az elmúlt évtizedekben balatoni ihletésű dalok egész sora született, gondoljunk a KFT klasszikusára, a Balatoni Nyárra, amelyet sokan fel is dolgoztak, a Nekem a Balatonra, vagy éppen a 4F Club Balatoni Láz című dalára. A Best of Balaton több tucat dalt gyűjtött össze, amelyekre egy hónapon át szavazhatott a közönség. A Balaton Dalának járó díjat szeptember 17-én, a Balaton Ünnepén adják át.

 

A Balaton legjobbjai az ünnep vendéglátói

A szeptember 17-én Balatonvilágoson zajló Balaton Ünnepe a szervezők szándéka szerint minden elemében a Balaton legjobbjait mutatja be. Igaz ez nemcsak a meghívottakra, de a vendéglátók körére is. „A Balatoni Kör szervezésében azok a balatoni borászatok jelennek meg a helyszínen, amelyek a Best of Balaton 2021-es listáján is szerepelnek. A közönség és a meghívottak több helyen találkozhatnak azokkal a vendéglátókkal, akik ugyancsak a Best of Balaton idei kiválasztottjai. Saját és ételekkel standdal érkezik a Kistücsök Étterem, bográccsal várja a vendégeket a Zamárdi Rozmaring Vendéglő, jelen lesz mások mellett a balatonkenesei G&D Kézműves Cukrászat és Pékség, a Pörc, a BL Delikát, a Móni Süti és a Rusty Coffee.” – árulta el Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció vezetője.

 

Best of Balaton

A MOL Nagyon Balaton csapata 2021-ben indította útjára a Best of Balaton sorozatot. A produkció lényege, hogy egy tizenegytagú kurátori csapat állítja össze minden évben azt a listát, amelyen vendéglők, teraszok, kilátók, személyek és balatoni ügyek szerepelnek – bármi és bárki, amiért és akiért érdemes ellátogatni a Balatonra.

A Best of Balaton deklaráltan egy személyes lista, a kurátori csapatban az alapító páros mellett kilenc híresség vállalt szerepet: Gianni, Gyurta Dani, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Ördög Nóra, Sebestyén Balázs, Tilla, Trokán Nóra és Vecsey H. Miklós.

A Best of Balaton idei 50 résztvevőjéről 50 riportfilm készült, melyek a www.bestofbalaton.hu oldalon és az Indexen láthatók.

A listán szerepel mások mellett Csukás István, a balatonboglári Gömbkilátó, a Paloznaki Jazzpiknik, a fonyódi Nosztalgia Fagyizó, vagy éppen „a Balatonon kimondott igenek”.