Felavatták az első mentőmellényállványt a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2022. május 30. 11:54

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) ingyenesen biztosít mentőmellényeket strandokon, kikötőkben gyermekek számára, melyeket egy messziről is jól látható mentőmellényállványon helyeznek el. Az első mentőmellényállványt Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon avatták fel.

„Régi álmunk vált valóra” – mondta el az állvány bemutatóján Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. „A legveszélyeztetettebb korosztály számára biztosítunk ingyenes mentőmellényeket, hogy biztonságban legyenek a vízpartokon. Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a kikötő mély vízébe, egy stégről a folyóba vagy a vízibicikliről a tóba, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre.”

Frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben állítják fel a mentőmellényállványokat. A rajtuk található mellényeket bárki ingyenesen használhatja.

Tizenkét különböző méretű, bevizsgált mentőmellény kapott helyet az állványokban

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ)

Javasolt, hogy adjanak mentőmellényt a gyerekekre fürdéskor, SUP-ozáskor, gumicsónakázáskor vagy vízibiciklizéskor.

A cél az, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen, ugyanúgy magukhoz vegyék az emberek, amikor vízhez mennek, mint ahogyan a cipőt is felveszik. Ha pedig nincs mellényük, vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet.

A szakszolgálatot a megvalósításban cégek segítik, amelyek egy-egy állvány örökbefogadásával járulnak hozzá a mentőmellényhasználat népszerűsítéséhez. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Vízimentők kezdeményezésének első állványát fogadhattuk örökbe. Itt, Balatonalmádiban a strandon valóban olyan helyen áll, ahol a biztonságot maximálisan kiszolgálhatja. Reméljük, hogy a kihelyezett mentőmellényeknek köszönhetően többen gondolnak majd a vízi biztonság fontosságára és egyre szélesebb körben elterjed a mentőmellény használata” – hangsúlyozta Kmetty József, a KÜRT Zrt. vezérigazgatója.

Az első állványhoz a mentőmellényeket ingyenesen ajánlotta fel a PI-ER Technical Kft.

A mellények nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ)

Az állványok egy nagy mentőmellényt mintáznak, figyelemfelkeltőek és egyben figyelmeztetőek is. Tizenkét különböző méretű, bevizsgált mentőmellényt kap helyet ezekben a térszobrokban. Az állványokon ez olvasható: „Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!”. A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy a helyükre tegyék vissza ezeket az eszközöket.

A VMSZ várja további szponzorok jelentkezését, akik finanszíroznák újabb mentőmellényállványok megjelenését – nemcsak a Balaton-parton, hanem országosan is.