BalatonBike365: Kész az infrastruktúra, jöhetnek a kerékpáros vendégek – videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 13:48

A BalatonBike365 program keretében 2019–2022 között megvalósított infrastrukturális fejlesztésekről és az előttük álló feladatokról beszélt Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért” címmel megtartott konferencián.

„Aki a balatoni biciklizést egyszer kipróbálta, a második alkalommal is ki fogja próbálni” – emelte ki a tevékenység magas élményfaktorát és vonzerejét a szakember, aki az Utazás kiállítás szakmai fórumán megtartott előadásában részletesen bemutatta a program keretében végrehajtott kerékpáros-turisztikai fejlesztéseket és az ebben részt vevő partnereket. A 2019-2022 között kivitelezett projekt 15-20, de akár 30 évre is meghatározhatja a magyar tenger karakterét.

 

Minimum 20 évre tervezett infrastruktúra

A GINOP 1,2 milliárd forintos pályázatából megvalósított fejlesztés során mintegy 800 kilométernyi új útvonalat tábláztak ki, a tó körül futó bringaúttal együtt így már mintegy 1000 kilométeres, jól kerékpározható útvonalhálózat csábítja a rutinos és kevésbé rutinos bringásokat.

Princzinger Péter előadás az Utazás kiállítás konferenciáján

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron létrehozott kerékpáros központok kiemelt, egész évben üzemelő szolgáltatóközpontként működnek. A bázisokon nemcsak kölcsönözni lehet, a vezetett túrák, a személy- és csomagszállítás, az esetleges mentés is szerepel a szolgáltatások között, papíralapú térképek, kerékpáros kiegészítők megvásárlására is van lehetőség, felkészült kollégák szolgálják ki az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

„Központjaink példaként szolgálnak a piac többi szereplője számára, a vendégeket pedig a komfortos és biztonságos kerékpározás élményével ajándékozzák meg” – emelte ki az elnök.

A www.balatonbike365.hu weboldal és a hozzá tartozó applikáció ajánlórendszerében 3600 szolgáltató, 1000 ingyenesen látogatható attrakció, 70 ajánlott túraútvonal szerepel, a program keretében a szolgáltatók edukálására is nagy hangsúlyt fektettek, kisbuszok, utánfutók, e-bike park beszerzését finanszírozták.

 

Összehangolt munka a vendégek megszólítására

„A balatoni kerékpáros turizmus élénkítése nem cél, hanem eszköz”, melynek révén a jelenleg erősen koncentrálódó forgalom térben és időben is kiegyensúlyozottabbá válhat – hangsúlyozta Princzinger Péter. A régióban mért vendégéjszakák 65-70 százaléka ugyanis jelenleg 8 településen realizálódik, holott a desztinációt 174 település alkotja, a háttértelepülések tehát jelenleg alig kapnak szerepet a Balaton turizmusából. A kerékpáros turizmus segítségével viszont a kereslet a parttól távolabbi településeken lévő szolgáltatókhoz irányítható, jelentős költést generálva számukra. „A tó négy évszakos, izgalmas, trendi desztinációvá válhat, gazdag egészségturisztikai, bor- és gasztronómiai kínálattal és aktív turisztikai termékalappal” – mondta Princzinger Péter.

A megvalósítás szakaszát lezárva az idei évben a marketingre fókuszálnak, a Balaton, mint kerékpáros desztináció pozicionálása és piacra vitele az elsődleges céljuk, ehhez eszközként a klasszikus turisztikai PR- és marketingkommunikációs elemeket használják. Figyelmet fordítanak ezenkívül a létrehozott fizikai és kommunikációs infrastruktúra fenntartására, a projekt keretében létrejött szolgáltatások fejlesztésére, a szemléletformáló feladatok folytatására, a márka ismertségének növelésére is. A munka során az aktív, kerékpározásra kapható közönséget szeretnék megszólítani belföldön és külföldön egyaránt.

A projektről és a benne résztvevő partnerekről még több érdekességet megtudhatnak az előadásról készült videóban, melyet alább lehet megtekinteni.