Elindult a nevezés a Balatonfondóra, ahol bárki profi kerékpárosnak érezheti magát

Forrás: turizmus.com

 2024. május 17. 15:10

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is megrendezik az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenyét, a Balatonfondót, ezúttal a KÉSZ Csoport részvételével, mint névadó szponzor. Az idei esemény számos újdonsággal várja a kerékpározás szerelmeseit, ráadásul az útvonal is bővül.

De mi is az a Balatonfondo?

A Gran Fondók, azaz 100-120 km fölötti távokon, lezárt közutakon megrendezett kerékpáros események világszerte tömegeket mozgatnak meg. Van olyan verseny Olaszországban, amelyen évről évre 12 ezer kerékpáros vesz rész. Magyarországon ilyen eseményt 2023-ig nem rendeztek, ám tavaly, a Giro’d Italia 2022-es „Nagy Rajt” sikerén felbuzdulva első alkalommal lebonyolításra került a Balatonfondo kerékpárverseny. A két, eltérő hosszúságú távon megrendezett eseményen már az első évben 1.300 induló vett részt.

Tavaly első alkalommal rendezték meg a Balatonfondo kerékpárversenyt

Fotó: Balatonfondo / Tirszin János

 

A verseny sikere többek között annak is köszönhető, hogy a Balaton-felvidék páratlan természeti látványt nyújt a versenyzőknek, ráadásul hazánkban egyedülálló módon a közutakon kijelölt pályát végig lezárják és  a rendőrség segítségével biztosítják.

 

A Balatonfondo idei újdonságai

Az első év sikere nemcsak a kerékpárosok, hanem a hazai építőiparban kiemelkedő szereppel bíró KÉSZ Csoport figyelmét is felkeltették. Olyannyira, hogy a két szervezet hároméves névadó szponzori megállapodást kötött, így 2024-től kezdődően a rendezvény új neve: KÉSZ Group Balatonfondo.

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, egyben az esemény fővédnöke elmondta: az elmúlt években a kerékpársport korábban nem látott eredményeket ért el, ennek hatásárára a tömegbázisa is nőtt, s az új szponzorral minden adott az esemény megrendezéséhez a következő három évben is.

A KÉSZ Csoport több mint 40 éves múlttal, valamint Magyarország egyik legszélesebb portfóliójával, rendelkező építőipari fókuszú vállalatcsoportja.

A társasággal való hosszú távú együttműködés május 17-i hivatalos bejelentésével egyidejűleg megnyílt a 2024-es verseny nevezési felülete is.

A KÉSZ Group Balatonfondo sajtótájékoztatója május 17-én

Fotó: KÉSZ Group Balatonfondo

 

A kiszámíthatóság, a színvonalas rendezés, valamint a Balaton-felvidéki tájegység együtt teszi lehetővé, hogy a hazai résztvevők mellett egyre jelentősebb számú külföldi indulót is vendégül láthassanak a szervezők, ezzel is hozzájárulva az országimázs építéséhez.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kiemelte, hogy a BalatonFondo egy különleges kerékpárverseny, elvégre az amatőrök, hobbikerékpárosok is ugyanolyan útvonalbiztosítást, zsűrit, szervizt kapnak, mint egy profi versenyen. Hozzátette, a rendezvény jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Balatonra ne csak nyáron, hanem ősszel és tavasszal is érkezzenek a vendégek.

Az útvonal tekintetében két újdonsággal szolgálnak a szervezők. Egyrészt a verseny idén új helyszínről, a balatonfüredi Vitorlás térről rajtol szeptember 14- én, mászrészt az idei útvonal érinti a környék ékkövének számító Tihanyt is.

Versenyzők a tavalyi Balatonfondo kerékpárosversenyen a vászolyi hegyen

Fotó: Pertorini Mário

 

A két táv, azaz a 140 kilométeres Cervelo Maraton és a 74 kilométeres rövidtáv az alkalmi kerékpárosoktól a profi versenyzőkig minden érdeklődő számára biztosítja – felkészültségtől és erőnléttől függően – a megfelelő kihívást, továbbá azt, hogy minden induló autómentes, nyugodt környezetben kerékpározhasson.

A szeptember 14–15-i hétvége igazi kerékpáros ünnep lesz a Balaton-felvidéken. Az idei Balatonfóra ezen a felületen lehet nevezni.

A KÉSZ Group Balatonfondot követő napon szintén Balatonfüredről indul a javarészt burkolat nélküli, murvás utakon vezetett első hazai gravel országos bajnokság. Ezzel hazánk csatlakozik a főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában folyamatosan fejlődő kerékpáros szakág versenyrendszeréhez.