Reformkori fürdőkúrák és bálokon szövődő románcok Balatonfüred új kiállításán

Forrás: turizmus.com

 2024. május 26. 09:04

A balatonfüredi Esterházy-kastély a komplex műemléki felújítás során mint kiállítóhely, látogatóközpont, valamint kulturális közösségi és rendezvényi tér újult meg. Az intézmény élményalapú kiállítással bővíti a település kínálatát.

A kiállítás elsősorban a reformkort kívánja megidézni, amikor még postakocsival, majd az első vonattal lehetett az akkori füredi Savanyúvízre érkezni, és a gőzhajóval való utazás volt a legkedveltebb módja annak, hogy a szomszédos tóparti településeket meglátogassa az utazó.

A látogatóközpont kiállításába érkezők napjainkban maguk is a régi korok utazójának érezhetik magukat. A kerettörténet szerint előbb a Füredre tartó utazási módokat lehet megismerni, majd megérkezve az akkori szálláskínálatot.

Szálláshelyek Füreden

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A füredi szállások „elfoglalása" után a látogatók Écsy László fürdőigazgatói irodájában találják magukat. A teremben megtalálható minden, ami egy irodához szükségeltetik. Ezt követően a korabeli időtöltési módok feltérképezésére nyílik mód. Ennek egyik első terme a balatoni hajózást bemutató kiállítótér, amelynek a belső kialakítása egy régi gőzös belsejét idézi meg. Innen a látogatók a hidegfürdőket bemutató kiállítótérbe érkeznek, helyi gyógyászat történetét egy külön teremben ismerhetik meg.

Füredi ivópohár-gyűjtemény

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A második emeletre érve a látogató a füredi sétányra érkezik.

E téregységben a füredi parkok, a helyi színjátszás története, és természetesen a balatonfüredi vendéglátás is bemutatásra kerül azon zenészek kíséretében, akik egykor megadták a hangulatát a füredi nyaraknak.

Sétányok Füreden

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A mulatságok fénypontja a reformkor óta a fürdőidény kiemelkedő eseménye, a balatonfüredi Anna-bál.

Az Anna-bál történetét bemutató terem

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft

A hajdani báltermet megidéző téregységben báli forgatagba csöppennek az érdeklődők, ahol a báli divatokon és szokásokon túl az itt szövődő románcokat is megismerhetik. Végül a földszinti díszteremben lehet megpihenni.

A balatonfüredi Esterházy-kastély Látogatóközpont a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése" című pályázat keretében és Balatonfüred Város Önkormányzata támogatásával, összesen 1,22 milliárd forintból valósult meg.

A település új rendezvényközpontja, a Balatonfüredi Kongresszusi Központ a közelmúltban Nemzetközi építészeti díjat nyert.