Ha szereti a reformkori romantikát, ezt a fesztivált ne hagyja ki jövő hétvégén

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. szeptember 16. 16:46

Viselettörténeti és táncbemutatóval, koncerttel, városi sétával is várják az érdeklődőket a Romantikus Reformkor Fesztiválon, amelyet Balatonfüreden rendeznek a jövő hétvégén, péntektől vasárnapig.

Balatonfüred múltja, a parti városrész épületei iránt érdeklődők több időpontban is kosztümös városnéző sétára indulhatnak a Vaszary Villa kertjéből és felfedezhetik azokat a helyszíneket, ahol egykor Kossuth, Széchenyi és Deák is megfordult a reformkorban.

Jövő péntektől népi iparművészeti vásár várja a látogatókat a Tagore sétányon, meg lehet kóstolni az év balatonfüredi bortermelőjnek, az Arias Pincészetnek borait.

A Petőfi 200 emlékév jegyében helytörténeti vetélkedőt rendeznek, kiskőrösi és helyi diákok részvételével. A Vaszary Galériban általános iskolásoknak tartanak szavalóversenyt, a galéria kertjében pedig reformkori sétát lehet majd tenni. A Huray Villában Gajdos Erika Tímea Balatoni látomás című regényét mutatják be, a Kisfaludy Galériában pedig a Kuttyomfitty Társulat Magyar Virtus című előadását láthatják a nézők, mely az 1848-49-es szabadságharcnak állít emléket.

Idén is felvonul a Reformkori Hagyományőrzők Társasága

Fotó: Romantikus Reformkor Facebook-oldala

Szombat délelőtt a Győri Barocco csoport Időutazás a táncokon át című műsora lesz látható, délután a Magyar Örökségeink című kültéri fotókiállítás tekinthető meg.

Hampel Katalin divatbemutatóját követően a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága tart viselettörténeti bemutatót, végül az 1930-as 40-es évek hangulatát idéző hattagú Swing a la django koncertje zárja a napot, a műsor vendége Bangó Margit előadóművész lesz.

Vasárnap fényérzékeny oldat segítségével készülhetnek képek Pittmann Zsófia képzőművész vezetésével, teniszbemutatót láthatnak az érdeklődők korhű ruhákban, továbbá Huszonhat év – Privát Petőfi címmel koncertszínházi előadást láthatnak a nézők Adorján Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével. Délután a Csavar színház Nagyidai cigányok című műsora lesz látható. Lesz virággal díszített hintókiállítás és -felvonulás korhű jelmezekben, a legkisebbeket pedig népi játszótér és kézműves foglalkozás várja – tudatták a szervezők az MTI-vel.